Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2017.

Подршка Данске изградњи капацитета система одбране Србије



Делегација Министарства одбране и Оружаних снага Краљевине Данске, коју предводи начелник Управе за међународну војну сарадњу Генераштаба пуковник Ханс Мортенсен, борави у посети Министарству одбране Републике Србије. Циљ посете данске делегације је обилазак целина Министарства одбране и Војске Србије које су у претходном периоду биле крајњи корисници данских донација, потписивање Протокола о донацији информатичке опреме, као и разговори о актуелној сарадњи у области одбране и предлозима за даље унапређење.

Подршка Данске изградњи капацитета система одбране Србије 
У Управи за међународну војну сарадњу данску делегацију, у којој је био и отправник послова у Амбасади Мортен Хансен, примио је начелник Управе капетан бојног брода Милан Коњиковац.
 
Капетан бојног брода Коњиковац информисао је саговорнике о активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу приступања Европској унији, сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир и ангажовању у мултинационалним операцијама. Захвалио је за подршку реформи система одбране, кроз континуирану експертску и финансијску помоћ, наводећи да је Краљевина Данска један од најзначајнијих донатора Министарству одбране и Војсци Србије.
 
Начелник Управе за међународну војну сарадњу изразио је задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране, истакавши да унапређење војнообразовне и војно-војне сарадње треба да буде приоритет. Пренео је очекивање за организовање посете на високом нивоу, која би дала импулс даљем развоју сарадње.
 
Пуковник Мортенсен сагласио се да посебан печат сарадњи дају донације Данске и пренео спремност за наставак финансијске и експертске помоћи, уколико се пронађу области у којима је могућ конкретан допринос данске стране. Он је истакао неопходност интензивније сарадње у условима актуелних безбедносних изазова и претњи, попут мигрантске кризе и тероризма, као и значај успостављања сарадње у области сајбер безбедности.

 
Обострано је констатовано да, након вишегодишњег програма за стабилизацију и реформу система одбране, постоји простор за наставак сарадње и развој партнерских односа, кроз експертске разговоре и размену искустава у областима од заједничког интереса.  
 
Током посете, директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима пуковник др Катарина Штрбац упознала је госте са пројектима Министарства одбране и Војске Србије и изразила очекивање за наставак сарадње. Делегација је обишла и Одељење за развој психолошке делатности Сектора за људске ресурсе, Кабинет за психијатрију Војномедицинске академије, Управу за телекомуникације и информатику Ј-6 Генералштаба и Команду РВ и ПВО, где се уверила у корисност дониране опреме за развој оперативних и функционалних способности Војске Србије и постизање интероперабилности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА