Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2017.

Развој сарадње са Тунисом




Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се у Тунису са министром одбране Ферхатом Хоршанијем, са којим је потписао Споразум о сарадњи у области одбране.

Двојица министара су разговарали о могућностима за даљи развој билатералне војне сарадње и констатовали реални потенцијал за њено унапређење у области одбрамбене индустрије, војно-научне и техничке сарадње, образовања и обуке, војног здравства као и историје и музеологије.

Имајући у виду стандардно добре и пријатељске односе две земље, Ђорђевић и Хоршани су се сагласили да ће Споразум о сарадњи у области одбране бити само нормативни оквир за даљи развој сарадње у свим областима од обостраног интереса. У ту сврху, наведеним споразумом је предвиђено и формирање Мешовитог војног комитета, a Ђорђевић је нагласио спремност да партнерским државама представимо потенцијале Србије за сарадњу у области одбрамбених технологија и за рад на заједничким пројектима истраживања, развоја и производње. Он je истакао значај унапређења капацитета Одбрамбене индустрије Србије који су препознати као једна од кључних области за даље унапређење будућих односа двеју земаља.

Ђорђевић је истакао настојање Србије да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира и поштовања међународног права, те у складу с тим Министарство одбране наставља са избалансираном политиком одбране, непрестано радећи на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима.

Mинистар одбране се састао и са државним секретаром у Министарству спољних послова Републике Тунис Сабријем Баштобшијем, те је током разговора потврђена обострана спремност за даље унапређење сарадње, а посебно имајући у виду да су односи две земље традиционално пријатељски и неоптерећени отвореним питањима. Министар Ђорђевић је захвалио на принципијелној подршци нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и нагласио да је Србија, такође, поуздан и искрен пријатељ Туниса.

Током посете Тунису министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је и српска војничка гробља из Првог светског рата у Бизерти и Мензел Бургиби, те је положио венце и одао почаст војницима који су подлегли повредама након Албанске голготе. Том приликом Ђорђевић је рекао да су након година немара, захваљујући залагању Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, гробља и костурница реновирани и спашени од пропадања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА