Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2017.

Церемонија узимања грумена земље код споменика Црвеноармејцу



Код споменика Црвеноармејцу на Гробљу ослободилаца Београда данас је одржана церемонија током које је са места где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих приликом ослобођења српске престонице 1944. године, симболично узет грумен земље који ће у стакленој капсули бити отпремљен у Белорусију и положен у храму Свих светих у Минску.



Грумен је, том приликом, предат пуковнику Зорану Терзићу из Сектора за политику одбране који је предводио делегацију Министарства одбране, а у Белорусију ће га, током предстојеће званичне посете тој земљи, понети министар одбране Зоран Ђорђевић.

Данашњој церемонији присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин, амбасадор Републике Белорусије у Републици Србији Владимир Чушев, представници Града Београда и СУБНОР-а, а оджан је и молебан настрадалим белоруским војницима који су на том месту сахрањени.



У крипти храма Свих светих у Минску, где је положена земља из меморијалних центара и гробаља на којима су сахрањени белоруски војници погинули у Другом светском рату, недостајао је грумен земље из Србије. Реч је, наиме, о чину у знак сећања на хероје, као и за милионе људи, којим се чува вечно сведочанство на јунаштва свих народа који су заједно победили фашизам.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА