Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2017.

Потврда континуитета добре сарадње





План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Републике Аустрије потписали су данас у Београду начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Републике Аустрије пуковник Томас Ахамер.

Анализирајући сарадњу у области одбране у претходном периоду констатовано је да је сарадња интензивна и садржајна. Саговорници су се сагласили да, с обзиром на то да су обе земље чланице Програма Партнерство за мир и војно неутралне, постоје многе области сарадње у којима размена искуства и заједничка обука могу бити од обостране користи.

Капетан бојног брода Коњиковац захвалио је за подршку европским интеграцијама Србије и за професионално ангажовање припадника Оружаних снага  Аустрије у саставу КФОР. Предстојећи сусрети на високом нивоу потврђују значај сарадње и даће значајан импулс даљем унапређењу, а планирани експертски и сусрети радних група допринеће даљем продубљивању и конкретизацији сарадње.  Пренео је интерес за значајније унапређење сарадње у областима АБХО, логистике и војноекономске сарадње, уз разматрање могућности заједничког учешћа у регионалним пројектима.

Пуковник Ахамер истакао је да је Србија препозната као кључни партнер у одржавању регионалне стабилности и безбедности. Нагласио је значај сарадње и размене информација, посебно у одговору на актуелну миграторну кризу и неопходност наставка заједничке сарадње у оквиру Централноевропске одбрамбене сарадње. Аустрија подржава даљи развој сарадње у области одбране са  Србијом, а квантитет и квалитет договорених активности довољан је показатељ традиције и заједничке опредељености за наставак и даљи развој билатералне војне сарадње, посебно у области војног образовања и војне медицине.