Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2017.

Министар одбране на Московској конференцији



Данас је отворена шеста Московска конференција о међународној безбедности на којој српску делегацију предводи министар одбране Зоран Ђорђевић,  који је у име председника Владе и будућег председника Републике Александра Вучића поздравио учеснике конференције.

Министар одбране на Московској конференцији 
У свом обраћању на језику домаћина, Ђорђевић је потврдио целовиту опредељеност Републике Србије за регионалну и глобалну сарадњу  у области одбране и безбедности, а посебно имајући у виду да је међународна позиција Србије значајно унапређена протеклих година, те је Србија кључни фактор у региону за одржавање мира и стабилности, пре свега у борби против глобалног тероризма који је постао главни светски безбедносни изазов и ризик, рекао је министар Ђорђевић.
 
„Србија се показује као успешна у решавању последица мигрантске кризе, спречавајући потенцијалне претње, међу којима је тероризам. Из тих разлога сам посебно поносан на одличну сарадњу у оквиру Мешовитих снага Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, које на хуман и професионалан начин настоје да ублаже последице мигрантске кризе“, нагласио је министар одбране.
 
Он је истакао да је Србија одговоран, поуздан и предвидљив партнер, који као кандидат за ЕУ жели да дели одговорност са европским партнерима, али и да са свим чиниоцима међународне безбедности развија сарадњу и тиме допринесе глобалној безбедности. Стога ће Министарство одбране настојати да, уважавајући спољнополитичке приоритете, у наредном периоду додатно ојача сарадњу са свим стратешким партнерима, посебно у области извођења заједничких вежби.
 
Ђорђевић је истакао да је Србија чврсто опредељена за политику војне неутралности, штитећи и промовишући своје националне интересе. При томе, рекао је, имамо интензивне односе са Русијом, укључујући војну и безбедносну сарадњу, а управо је подршка земаља које нису признале једнострано проглашену независност тзв. „Косова“ од непроцењивог значаја у одбрани наших националних интереса. Наиме, поред мигрантске кризе, Косово и Метохија је и даље главни безбедносни изазов за нашу земљу.
 Министар одбране на Московској конференцији
Јачајући своју економију и перспективе својих грађана, Србија наставља своју политику сарадње у региону, нагласио је Ђорђевић али и подвукао да никада нећемо признати једнострано проглашену независност тзв. „Косова“, а пут до трајног и одрживог решења могућ је једино кроз преговоре, у складу са међународним правом.
 
Он је упозорио и на  процес интензивног глобалног разилажења, уместо глобалног зближавања и нагласио да је данас, више него икада, потребно да се свет уједини у борби против тероризма.
 
Шеста Московска конференција отпочела је обраћањем министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, а тема овогодишње конференције је "Глобална безбедност: Изазови 21. века“. У раду конференције учествује више од 750 гостију, међу којима су министри одбране и делегације, војни експерти и представници академских кругова из 86 земаља, а такође и руководства међународних организација УН, ОЕБС-а, СОС-а, ЗНД, ОДКБ и Међународног комитета Црвеног крста.  

Говор министра Ђорђевића на руском језику
Говор министра Ђорђевића на српском језику
Говор министра Ђорђевића на енглеском језику


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.04.2017
Говор министра одбране (од 03:47:00 до 03:57:00)