Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2017.

Обележен Дан Војске у јединицама Војске Србије



Војним свечаностима и полагањем венаца и цвећа на спомен-обележја погинулим припадницима, данас је у свим командама, јединицама и установама прослављен 23. април – Дан Војске Србије.
 
Свечаном постројавању припадника Команде Копнене војске у Дому војске у Нишу, присуствовао је командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је у име начелника Генералштаба и  лично, честитао Дан Војске Србије.
 Обележен Дан Војске у јединицама Војске Србије
Након свечаности у Дому војске, припадници Команде Копнене војске присуствовали су полагању венца на споменик Краљу Александру.
 
Постројавањем припадника Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, 5. батаљона Војне полиције и 240. срд за ПВД, у касарни „Југовићево“ у Новом Саду, припадници новосадског гарнизона обележили су предстојећи празник. Свечаности су присуствовали командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Покрајински секретар за високо образовање и научно – истраживачку делатност Зоран Милошевић, Начелник Јужнобачког управног округа Милана Новаковић и бројни други гости.
 
У касарнама „Растко Немањић“ у Панчеву, „Рибница“ у Краљеву, „Књаз Михаило“ и „Мија Станимировић“ у Нишу и касарни „1. пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању, припадницима Војске празник су честитали бригадни генерал Зоран Величковић и пуковници Жељко Кузмановић, Предраг Грбић, Звонко Стојковић и Слободан Стопа.
 
Празник је обележен и у осталим гарнизонима и гарнизонским местима Копнене војске.
  
Припадници Ратног ваздухопловства и ПВО обележили су Дан Војске Србије војним свечаностима у Команди овог вида Војске у Земуну, на аеродромима у Батајници, Лађевцима и Нишу, као и у касарнама у Зуцама, Крагујевцу, Панчеву и на Бањици.
 
У касарни „Бањица“ у Београду, у присуству начелника Управе за оперативне послове Генералштаба бригадног генерала Душка Жарковића и заменика команданта РВ и ПВО бригадног генерала Саве Миленковића, пред свечаним стројем припадника 250. ракетне бригаде, 126. бригаде ВОЈИН и 210. батаљона везе прочитане су честитке председника Републике Србије, министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана Војске Србије, као и наредбе о наградама и стимулативним мерама. Војна делегација положила је цвеће на спомен обележја погинулим припадницима РВ и ПВО у овој касарни.
 Обележен Дан Војске у јединицама Војске Србије
На свечаности у касарни „Топчидер“, уз честитке за Дан Војске Србије и уједно јубилеј —10 година од формирања Команде за обуку, командант овог састава генерал–потпуковник Ђокица Петровић рекао је да су слобода и част највредније и најузвишеније вредности једног народа и да је зато борба за слободу одувек захтевала велике жртве и одрицања. Генерал Петровић је додао да највећу вредност Команде за обуку представља људски потенцијал који краси професионализам, оспособљеност, стабилни међуљудски односи, солидарност и међусобно поштовање и уважавање.
 
Војне свечаности, уз присуство пензионисаних припадника Команде за обуку, представника локалних самоуправа, Српске православне цркве и јавних предузећа, као и церемоније полагања венаца и цвећа на спомен обележја погинулим припадницима одржане су данас и у Сомбору, Ваљеву, Лесковцу, Пожаревцу, Крушевцу, Горњем Милановцу, Батајници,  Панчеву, Зрењанину, Јакову и на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.
 
Припадници Гарде прославили су Дан Војске Србије у касарни „Дедиње“ у Београду. Командант свечаности генерал-мајор Миломир Тодоровић, поздрављајући свечани строј и госте, честитао је празник припадницима наше елитне јединице, уз жељу да и наредном периоду као и до сада, успешно обављају све постављене задатке.
 
Дан Војске Србије прослављен је и у Команди и јединицама Централне логистичке базе, у Бригади везе, 224. Центру за електронска дејства, Војногеографском институту, Центру за обуку путем симулација, Центру за командно-информационе системе и подршку и Центру за примењену математику и електронику.
 
За Дан Војске Србије одређен је 23. април у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА