Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2017.

Промотивна конференција поводом сајма „Партнер 2017“



Промотивна конференција поводом 8. Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2017“ одржана је данас на Београдском сајму. Новинарима и гостима обратили су се генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије СМР, Александар Лијаковић, помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ и Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма.

 Промотивна конференција поводом  сајма „Партнер 2017“
Генерал Зрнић је подсетио да је овогодишњи 8. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2017” манифестација која се одржава под покровитељством Министарства одбране, у суорганизацији са ЈП „Југоимпорт СДПР“ и организацији Београдског сајма.

-Веома смо поносни на резултате које одбрамбена индустрија постиже последњих година. Тако је раст извоза у 2016. години за 63 посто већи у односу на 2015. годину и износи 483 милиона америчких долара. И претходна 2015. година такође је била рекордна у односу на претходне. То говори да имамо континуирани тренд раста извоза и зато нам је сајам „Партнер” веома важан као значајан алат у маркетиншком смислу промоције и презентована пре свега нашој, али и светској јавности достигнућа Србије у овој области, како би одржали тај тренд и успели да одговоримо на све изазове веома строге конкуренције на светском тржишту – истакао је генерал Зрнић.
  Промотивна конференција поводом  сајма „Партнер 2017“
Начелник Управе за одбрамбене технологије је рекао да је поред предузећа која улазе у Групацију одбрамбене индустрије Србије, а која уз „Југоимпорт” представљају основу и окосницу српских потенцијала у области НВО,  Министарство одбране ауторизовало и 39 других компанија и привредних субјеката, пре свега из сегмента малих и средњих предузећа, као произвођача НВО од којих се очекује да се појаве на предстојећој сајамској манифестацији. 
 
Према његовим речима, на Сајму ће, поред производних капацитета, бити представљени и наши капацитети из области истраживања и развоја НВО. Генерал је рекао и да се ове године на Сајму очекује никад већи број реномираних светски излагача као и више од 30 страних делегација – од министарског  нивоа до експертских делагација.
 
Помоћник директора ЈП „Југоимпорт СДПР” Александар Лијаковић  говорио је о томе колико „Југоимпорт”  доприноси квалитету изложбе НВО. Он је рекао да се „Југоимпорт” тој сајамској манифестацији придружио 2004. године, кад је то била национална изложба, а данас представља значајан догађај на регионалном нивоу,  по броју излагача и делегација које га посете.

 Промотивна конференција поводом  сајма „Партнер 2017“ 
Лијаковић је рекао да ће на овогодишњем сајму НВО бити приказана средства која су дуги низ година у производњи, пре свега артиљеријска, попут система НОРА Б-52, али и других који су плод њихове развојне концепције, као што је  „лазар”. Приказаће и нека нова средства која су излагана на сајму наоружања „Ајдексу 2017”, а домаћа публика моћи ће да види и нешто сасвим ново што ће бити сајамско изненађење за све посетиоце.
 
Помоћник директора ЈП „Југоимпорт СДПР“ истакао је да су после неколико година почели да опремају МУП и Војску Србије средствима из „Југоимпортовог” развоја, чиме се повећава њихова борбена готовост.
 
Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма, подсетила је на значајне податке, по којима се види узлазни тренд развоја те манифестације –  2004. године на сајму је наступило 23 излагача, па онда сваке две године све више – 40, 62, 74, 88 до броја од 116, колико је било на сајму НВО одржаном пре две године.
 
-Ми очекујемо манифестацију већег обима него што је била до сада са већим бројем новитета, више иностраних излагача, са већим интересовањем медија и  већим бројим иностраних делегација – истакла је Мирјана Лукић.

Овогодишњи сајам наоружања и војне опреме „Партнер” биће одржан од 27. до 30 јуна у две хале Београдског сајма – I и IV. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.04.2017
mp4 (35,19 MB)
Генерал-мајор Бојан Зрнић
10.04.2017
mp4 (32,27 MB)
Александар Лијаковић
10.04.2017
mp4 (21,38 MB)
Мирјана Лукић
10.04.2017
mp4 (40,7 MB)
Конференција