Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2017.

Унапређење регионалне сарадње у области одбране



Редовне билатералне одбрамбене консултације између Републике Србије и Републике Македоније одржане су у Београду, током којих су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Сектора за политику и планирање пуковник Љубе Дукоски констатовали да је сарадња у области одбране развијена, уз постојање значајног простора за њено унапређење. Обострано је оцењено да је у прошлој години остварен напредак у сарадњи и поред ограничених финансијских средстава.

Унапређење регионалне сарадње у области одбране са Македонијом 
Током састанка размењени су ставови о досадашњем процесу интеграција у Европску унију, сарадњи у оквиру Програма „Партнерство за мир“ и ангажовању у мултинационалним операцијама. Наглашена је неопходност унапређења сарадње земаља региона, посебно у одговору на актуелну миграторну кризу.
 
Капетан бојног брода Коњиковац истакао је значај континуитета сусрета на високом нивоу за даљи развој и утврђивање смерница сарадње. Посебно је нагласио значај сарадње и повезивања земаља региона кроз различите облике и пројекте регионалног нивоа. Истакао је да круну одличне војномедицинске сарадње представља заједничко учешће у иницијативи за успостављање Балканских војномедицинских снага, од којих ће добробит имати све земље учеснице.
 
Капетан бојног брода Коњиковац је захвалио на подршци и одличној организацији посета највиших представника Србије Македонији ради традиционалног обележавања годишњица значајних историјских догађаја.
 
Пуковник Дукоски упознао је саговорника са актуелном ситуацијом у Македонији и реформом оружаних снага. Он је изразио задовољство достигнутим нивоом сарадње и посебно нагласио значај добре војно-војне сарадње, која се огледа кроз учешће припадника две војске у заједничким мултилатералним вежбама и учешће припадника Армије Републике Македоније на различитим курсевима у центрима за обуку Војске Србије. Пуковник Дукоски је пренео задовољство због унапређења војнообразовне сарадње, посебно кроз  школовање припадника Армије Републике Македоније на Војној академији у Београду и евентуално школовање на Медицинском факултету ВМА.
 Унапређење регионалне сарадње у области одбране са Македонијом
Током консултација, делегацију је примио вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић.
 
На крају разговора, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА