Министарство одбране Републике Србије
 
28.03.2017.

Потписан споразум о дуалном образовању за потребе Војске Србије



Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписали су данас у Великој ратној сали старог Генералштаба Споразум о сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања у образовни систем за потребе Војске Србије.


Споразум омогућава да се ученици пет образовних профила у Ваздухопловној академији у Београду од наредне школске године образују по моделу дуалног образовања, који ће у будућности радити на одржавању авиона МиГ - 29 и нових хеликоптера. Реч је о пет занимања –„авио-техничари за ваздухопловни мотор“, „авио-техничар за електро-опрему“ и „авио-техничар за електронску опрему“, у домену одржавања војних ваздухоплова, као и „мехатроничар за радарске системе“ и „мехатроничар за ракетне системе“, за потребе противваздухопловне одбране.


Овим документом се, такође, даје подршка унапређењу наменске индустрије увођењем два нова образовна профила - "техничар наоружања" и "техничар за муницију и ракетне системе", које ће подржати и фабрике наменске индустрије пријемом ученика на рад у новој школској години.

Министар Ђорђевић је, том приликом, истакао значај образовања и културе за свако друштво, додајући да Министарство одбране јесте и жели да буде неко ко предводи и жели да иде корак испред времена.


- Желимо да наш Универзитет одбране, у оквиру кога су Војна академија и Медицински факултет ВМА, буду први, али и да наша Средња стручна војна школа и Војна гимназија, такође, буду установе које ће бити за пример свим другим установама како треба да раде и како да едукују  млади кадар – нагласио је министар одбране и захвалио је министру Шарчевићу на подршци коју је дао и свему ономе што ради за Министарство одбране, али и Влади Републике Србије која је препознала значај дуалног образовања које ће, свакако, унапредити рад Министарства одбране.

Према речима министра Ђорђевића, дуално образовање ће унапредити кадар који долази и који ће у наредном периоду завршити школовање, изражавајући сигурност да ће ти млади људи бити много обученији и способнији да раде своје послове, како у Министарству одбране, тако и у нашој наменској индустрији.


- То је прилика да учењем кроз рад, ученици развијају своје стручне компетенције, а отвара могућност запошљавања у компанијама наменске индустрије одмах након школовања, истакао је Ђорђевић.

Указујући на значај дуалног образовања, министар Шарчевић истакао да то министарство мора бити партнер значајним процесима који се одвијају у нашој земљи, међу којима је, свакако, развој наменске индустрије и опремање војног ваздухопловства и ПВО.

- Данас смо потписали протокол о дугорочној сарадњи, а, уствари, повод је био пет дуалних профила, у домену војног ваздухопловства, за разне намене - нагласио је министар Шарчевић додајући да је циљ да наша Војска буде спремна и да у ту сврху треба прилагодити и образовне процесе. Он је, такође, указао и на значај оваквог вида образовања и за цивилно ваздухопловство.


Споразум је резултат успешне сарадње два министарства и Ваздухопловне академије у креирању образовних профила за потребе Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије. Образовни програми у складу су са највишим европским стандардима.

Потписивању споразума присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.03.2017
mp4 (45,48 MB)
Министар Ђорђевић
28.03.2017
mp4 (45,73 MB)
Министар Шарчевић