Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2017.

Дан сећања у Рашки



Поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на жртве НАТО агресије, делегација Војске Србије, коју је предводио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, положила је венац на спомен обележје „Херојима 37. моторизоване бригаде“ у касарни „Стефан Немања“ у Рашки.

 
У делегацији су били и командант 2. бригаде Копнене војске пуковник Жељко Кузмановић и командант 21. пешадијског батаљона потпуковник Никола Грковић. Венце су положили и чланови породица погинулих, као и делегације локалних власти, МУП-а, борачких удружења и организација.
 
Према речима генерала Диковића, новија светска историја „не памти разорнију употребу силе од тих 78 страшних дана константног бомбардовања, не само војних него и цивилних објеката“.
 
- Уз употребу крстарећих ракета, авио-бомби огромне разорне моћи и ангажовање великог броја авиона и бродова, снаге НАТО алијансе желеле су брзу победу и наметање својих политичких циљева. Супротно свим политичким конвенцијама и међународном ратном праву, у својим ударима употребљавали су графитне бомбе, муницију с осиромашеним уранијумом и касетну муницију. Наишли су на поносне и храбре браниоце, на војску достојну историје, на херојски отпор инспирисан жељом за слободом. Жилави отпор на целој територији, а посебно на Косову и Метохији где смо се уз НАТО бомбе борили и против шиптарско-терористичких снага, изнедрио је бројна јуначка дела појединаца и читавих јединица наше војске. Херојска је била и 37. моторизована бригада која је у тој борби изгубила 60 својих јунака, а 260 их је било рањено. То је жртва херојске бригаде, а више од 1.000 војника и полицајаца и више од 2.500 цивила били су цена коју је наша отаџбина платила да би сачувала своју слободу и своје достојанство, рекао је између осталог ратни командант 37. моторизоване бригаде генерал Љубиша Диковић.
 
Осврћући се на године после НАТО агресије, генерал Диковић је истакао да је Србија тада била рањена и порушена, али се, као и много пута у историји, уздигла.
 
- Србија се гради и изграђује на ослонцу оних који су дали своје животе и уградили их у њену будућност. Изградили смо порушене мостове, болнице и школе, обновили инфраструктуру и фабрике, али бол за изгубљеним животима је остала. Рана која се крије, споро и тешко зацељује. Ми нашу рану не кријемо, немамо чега да се стидимо. Не смемо никада да заборавимо жртве НАТО агресије 1999. године, чијим се сенима данас широм Србије клањамо, рекао је начелник Генералштаба.
 
Парастос припадницима 37. моториозоване бригаде страдалим током НАТО агресије, служио је војни свештеник капетан Иван Аврамовић. 
 
Пре осамнаест година снаге НАТО алијансе напале су нашу земљу без одлуке Уједињених нација и Савета безбедности. Само у првој фази напада ангажовано је било 460 авиона и 20 ратних бродова. У другој фази агресије знатно је повећан и број налета и степен разарања. Све чешће НАТО је у нападу на нашу земљу користио недозвољену муницију с осиромашеним уранијумом, касетне и графитне бомбе. Уништавана је инфраструктура густо насељених градова, разарани су мостови, гађане колоне избеглица, бомбардовани су телекомуникациони системи, фабрике, возови, хуманитарне установе и остало. Процењено је да материјална штета учињена нашој земљи износи више од 100 милијарди долара.

 
Током 78 дана одбране од НАТО агресије, међу многобројним браниоцима, страдало је и 60 припадника херојске 37. моторизоване бригаде чији је 21. пешадијски батаљон данас стациониран у Рашки. Због успешног отпора агресији, 37. моторизована бригада одликована је Орденом народног хероја.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2017
mp4 (43,24 MB)
Дан сећања у Рашки
24.03.2017
mp4 (41,34 MB)
Обраћање генерала Диковића први део
24.03.2017
mp4 (25,97 MB)
Обраћање генерала Диковића други део