Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2017.

Министар одбране на састанку Глобалне коалиције против ИСИЛ-а



Министар одбране Зоран Ђорђевић, у име Владе Србије, учествовао је на Министарском састанку Глобалне коалиције против ИСИЛ-a у Вашингтону.

Делегацијама су се током уводног дела састанка обратили представници Уједињених нација, Централне команде ОС САД, Стејт департмента и Владе Аустралије. Сваки од говорника је из домена својих надлежности презентовао о до сада предузетим акцијама, плановима за даље ангажовање, тренутном стању на терену и деловању ИСИЛ-а. Указали су на неопходност наставка ангажовања Глобалне коалиције у борби против ИСИЛ-а, али и на стварању услова за повратак и нормализацију живота преко 11 милиона Ирачана, укључујући избегла и интерно расељена лица, повратнике и оне који су погођени деловањем ИСИЛ-а у градовима и областима које још увек нису ослобођени.

Пленарни део састанка, након уводног обраћања државног секретара Рекса Тилерсона и ирачког премијера Џавада Кадума Ал-Абадија, дао је могућност учесницима да истакну свој досадашњи допринос борби против ИСИЛ-а, али и да презентују наредне кораке и капацитете које ће ангажовати у даљем периоду. Наглашен је успех здруженог војног ангажовања који је у финалној фази пораза ИСИЛ. Постоји потреба даљег ангажовања на преосталим изазовима стабилизације ослобођених територија, националног помирења и политичког процеса у Ираку, као и изналажење одговарајућег политичког решења у Сирији. Министар Ђорђевић је током Конференције пренео ставове Србије везане за даљи наступ у борби против ИСИЛ-а, нагласио спремност Србије да у складу са својим могућностима и националним интересима допринесе борби Глобалне коалиције и донацијом лекова и санитетског материјала помогне цивилном становништву у зонама борбених дејстава и на територијама које су ослобођене.

Република Србија се, одлукама највиших државних званичника, међу првима определила да у складу са својим могућностима пружи активан допринос Глобалној коалицији и међународним напорима у супротстављању ИСИЛ-у, будући да деловање те и сличних организација представља изазов безбедности на глобалном нивоу.

Процена је да се на територији Ирака и Сирије тренутно бори око 500 „страних бораца“ са простора Балкана, а највећи број тих лица је са простора Аутономне покрајине Косова и Метохије и из Босне и Херцеговине, те је Србија, као меру превентиве, изменила Закон о кривичном поступку, како би се створили предуслови за спречавање подстицања, организовања других лица и учешћа у ратовима или сукобима у страним државама.

Имајући у виду да је уз велики број миграната, преко Балканске руте забележен и транзит лица која су се могла повезати и са деловањем терористичких организација, Влада Републике Србије подржала је и израду Стратегије за борбу против тероризма. Велики капацитети су ангажовани и на идентификовању и регистрацији миграната који прелазе преко српске територије и ти подаци се размењују са страним партнерима, па се у том смислу, допринос Србије огледа, пре свега, у спремности на размену информација обавештајно-безбедносних служби.

Министарском састанку Глобалне коалиције против ИСИЛ-a присуствовало је више од 70 министара спољних послова, министара одбране, амбасадора и представника међународних организација. Министар Ђорђевић је боравак у Вашингону искористио и за низ сусрета са важним званичницима Стејт департмента и Пентагона.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2017
mp4 (55,96 MB)
Министар одбране на састанку Глобалне коалиције против ИСИЛ-а