Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2017.

Промоција књиге о српско-грчким дипломатским и савезничким односима



Књига „Српско-грчки дипломатски и савезнички односи 1912-1918“, др Александре Пећинар,  данас је промовисана у београдском Дому Војске Србије.

Промоција књиге о српско-грчким дипломатским и савезничким односима  
О новом издању Медија центра „Одбрана“, осим ауторке, говорили су амбасадор Републике Грчке у Београду, његова екселенција Илијас Илијадис, историчар др Миле Бјелајац, уредница Драгана Марковић и директор куће која обједињује издавачку и информативну делатност у Министарству одбране и Војсци Србије, пуковник Стевица Карапанџин.
 
Амбасадор Грчке је, поздрављајући присутне, истакао да је опште уверење да су  српско-грчки односи традиционално добри.

– Међутим, такво убеђење представља и замку, јер умемо да занемаримо чињеницу да је неопходно да радимо на нашим односима, да их развијамо и унапређујемо. Исти синдром постоји често и међу члановима породице, када односе с најближима сматрамо загарантованим – рекао је господин Илијадис и подсетио да ауторка књиге управо осветљава тај однос међу двема пријатељским државама током ратова почетком 20. века, који су у великој мери обликовали пут Србије и Грчке до данашњих дана.
 Промоција књиге о српско-грчким дипломатским и савезничким односима
Присутне је поздравио и директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, који се осврнуо на херојску епопеју Српске војске на Крфу, која, како је истакао, најдиректније симболизује братске односе два народа, уз констатацију да се књига Александре Пећинар савршено уткала у издавачку политику установе, која се заснива на неговању најсветлијих војничких традиција српског војног етоса.
 
Говорећи о издању Медија центра „Одбрана“ у коме се појављује као рецензент, историчар др Миле Бјелајац је истакао да је књига специфична и по томе што представља сусрет између два виђења, две историографије. Он је истакао и да је књига Александре Пећинар допринос и једној врсти политичке културе али и бољем схватању тешкоћа малих држава на овом простору, али и где год се налазе, на путу великих сила.
 
Ауторка књиге Александра Пећинар истакла је да је дело инспирисано прошлошћу наших славних предака, а да је посвећено њеном прадеди, академику и ратнику Миладину Пећинару, једном од 1300 каплара.
 Промоција књиге о српско-грчким дипломатским и савезничким односима

– Проучавање историје српско-грчких односа, током балканских и Првог светског рата, представљало је својеврстан научни изазов, јер, упркос схватању о прожимању и међусобном познавању, ти односи нису довољно проучени у балканској историографији – рекла је ауторка, и назвала то својеврсним парадоксом.
 
Она је истакла да књига, поред опште познатих места о пријатељским односима двеју земаља, доноси и нове елементе и ту споменула детаље који се тичу геостратешког положаја Србије и Грчке на путу Немачке експанзије ка истоку, уз додатак да доноси и анализу националих идеологија две земље.

О књизи Александре Пећинар, која прати дипломатске процесе на српско – грчком фронту у периоду балканских и Првог светског рата, у којој ће читалац упознати  грчку стварност тог времена коју карактерише изразита подељеност, али и упознати актере и судбинске дилеме те пријатељске земље, говорила је и уредница издавачке делатности Медија центра „Одбрана“, Драгана Марковић. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА