Министарство одбране Републике Србије
 
21.03.2017.

Интензивирање сарадње у области одбране са Мађарском



Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација у Будимпешти, начелници управа за међународну војну сарадњу министарстава одбране Републике Србије и Мађарске капетан бојног брода Милан Коњиковац и др Петер Гила констатовали су да је билатерална сарадња у области одбране интензивна и у сталном успону. Заједнички је потврђено опредељење за наставак сарадње у тежишним, као и унапређење у областима од обостраног интереса.
 
Капетан бојног брода Коњиковац изразио је очекивање да ће бити настављен тренд сусрета на високом нивоу, током којих се утврђују смернице о даљим облицима сарадње. Он је нагласио да круну сарадње представља заједничко ангажовање припадника две војске у мултинационалној операцији UNIFICYP на Кипру и поновио спремност за интензивирање сарадње два ваздухопловства, војнообразовне и сарадње у области АБХО. Капетан бојног брода Коњиковац је изразио захвалност Мађарској због контрибуције у оквиру новог Поверилачког фонда, намењеног за уништавање вишкова убојних средстава у Републици Србији.
 Интензивирање сарадње у области одбране са Мађарском
Др Гила је истакао да посебан квалитет сарадњи дају заједничке војне вежбе, доприносећи подизању нивоа оперативних способности две војске, због чега се очекује наставак и проширење сарадње кроз повећање броја припадника у постојећим вежбама. Нагласио је да треба искористити потенцијале за интензивирање војномедицинске и војноекономске сарадње.
 
У разговору са начелником Управе за политику одбране Атилом Демком, уз истицање значаја регионалне сарадње, размењена су мишљења и искуства о сарадњи у оквиру интеграције у Европску унију, ангажовање у мултинационалним операцијама и коришћење механизама Програма „Партнерство за мир“. Демко је изразио отвореност за размену искустава из ангажовања у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и концепту борбених група Европске уније.
 
Током консултација, капетана бојног брода Коњиковца примио је и заменик државног секретара за политику и планирање одбране Петер Сиклоши.

Интензивирање сарадње у области одбране са Мађарском   
На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА