Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2017.

Министарство отворено за иницијативе војних синдиката




Министар одбране Зоран Ђорђевић, са сарадницима, састао се данас са представницима Војног синдиката Србије.

Састанак је још једном потврдио да Министарство одбране остаје отворено за дијалог са свим војним синдикалним организацијама, те да подржава сваку иницијативу чији је циљ побољшање социјалног и економског статуса професионалних припадника Војске, а коју је могуће реализовати у постојећим условима.

Министар Ђорђевић је нагласио да за њега синдикати нису „друга страна“, већ да сви заједно треба да раде на реализацији идеја које ће донети бољитак за цео систем, а прави начин за то је управо конструктивни дијалог.

На састанку је било речи о положају професионалних војника, те је министар одбране рекао да је већ почетком ове године уведено право њихове предности на интерним конкурсима за пријем на радна места која они могу да обављају по истеку способности за професионално служење, те да ће њихов статус бити решаван и кроз војно-доходовну установу за физичко обезбеђење која је у процесу оснивања.

Предвиђено да нова формација донесе и решење за проблеме професионалних подофицира, а на питања представника синдиката о статусу Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“, министар Ђорђевић је истакао да за тај завод, као и Техничко-ремонтни завод у Чачку долазе бољи дани, који ће те две институције запослити пуним капацитетима.

Ђорђевић је рекао да Министарство одбране подржава синдикално организовање професионалних припадника Војске, када је у питању социјални положај запослених,  те да ће са дужном пажњом размотрити све предлоге Војног синдиката Србије.

У том смислу, закључено је да се за две недеље закаже нови састанак на коме би се кроз отворени разговор дошло до конструктивних решења која нуде побољшање положаја свих категорија запослених у Војсци Србије, а која су у складу са реалним могућностима.