Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2017.

Полагање војничке заклетве



Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2017. године“, професионалних војника женског пола, слушалаца Курса за резервне официре Војне академије и слушалаца 109. класе резервних официра санитетске службе ВМА, одржане су данас у касарнама „Аеродром“ у Сомбору, „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.
 
Војној свечаности у сомборској касарни „Аеродром“, где је војничку заклетву положило 84 војника, присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, чланови колегијума министра одбране, представници локалне заједнице, друштвених организација и верских заједница, родбина и пријатељи.
 
Честитајући на свечаном чину, министар Ђорђевић је истакао да је одбрана отаџбине за наш народ увек представљала израз части и  достојанства и била више од обавезе.
 
- Грађани Србије свесни су значаја безбедности отаџбине и да онај ко изабере да постане војник заслужује посебно поштовање, јер то значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и спреман на напоре и одрицања ради одбране и остваривања најплеменитијих вредности једног друштва - рекао је министар Ђорђевић.
 
Он је потврдио да ће сви војници који данас полажу војничку заклетву за шест месеци имати приоритет приликом запошљавања, уколико желе да постану професионални војници.
 
- Старешине Војске Србије, официри и подофицири, потрудили су се да створе оптималне услове за вашу обуку, како би вам, на најефикаснији и безбедан начин, пренели своја знања и војничко искуство, истакао је министар одбране и додао да ће војници, осим вештина, стећи трајна пријатељства и животна искуства која ће им бити од користи читавог живота.
 
Обраћајући се родитељима и родбини војника, министар Ђорђевић потврдио је да ће бити предузето све како би њихови синови и кћери одслужили војни рок у миру, часно и достојанствено, на задовољство свих.
 
- Бринућемо о вашој деци и учинити да се кући врате зрелији и обогаћени знањем, мудрошћу и врлинама које красе сваког достојанственог и поштеног човека, али оспособљени да, не одустајући, као прави борци, успешно савлађују све препреке на које ће наилазити кроз живот, истакао је министар одбране који је своје излагање завршио поруком војницима, да буду поносни и да никада не забораве да је Србија наша једина отаџбина.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је свечаности полагања војничке заклетве у касарни "Војвода Петар Бојовић" у Лесковцу где је заклетву положило 95 војника на служењу војног рока, међу којима и седам девојака.

- Војска је институција која чува углед и част државе, а бити у војсци је привилегија одабраних – нагласио је генерал Диковић честитајући војницима.

Према његовим речима, Република Србија се данас суочава са сложеним односима који владају у сфери националне, регионалне и глобалне безбедности и на свим нивоима се бори да очува мир који је есенција сваког напретка.

- Прати се ситуација, војска се оспособљава и вежба, не у циљу да угрожавамо било кога већ да извршимо нашу основну уставну улогу, да заштитимо Републику Србију, и да нашим грађанима омогућимо да у миру граде своју будућност – поручио је генерал Диковић.

Свечаности у Лесковцу  присуствовали су и в.д помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, као и представници општина Јабланичког округа, Српске православне цркве, МУП-а, родбина и пријатељи војника.

Полагању свечане војничке заклетве у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић"  присуствовали су в.д. помоћника министра за буџет и финансије Радмила Јагодић и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић. 





 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.03.2017
mp4 (43,88 MB)
Полагање војничке заклетве у Сомбору, обраћање министра Ђорђевића, 2.део
18.03.2017
mp4 (45,59 MB)
Полагање војничке заклетве у Сомбору, oбраћање министра Ђорђевића, 1.део
18.03.2017
mp4 (44,2 MB)
Полагање војничке заклетве у Сомбору, покривалица
18.03.2017
mp4 (15,62 MB)
Полагање војничке заклетве у Сомбору, изјава
18.03.2017
mp4 (52,58 MB)
Полагање војничке заклетве у Лесковцу, обраћање генерала Диковића
18.03.2017
mp4 (78,58 MB)
Полагање војничке заклетве у Лесковцу, покривалица