Министарство одбране Републике Србије
 
17.03.2017.

Обележен Дан Војне академије



У присуству министра одбране Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, њихових најближих сарадника, представника научних и образовних установа, верских заједница и цркава, на Војној академији обележен је дан те високошколске војне установе.
 Обележен Дан Војне академије
Истичући да Војна академија на читавом простору Западног Балкана држи примат у креирању, дефинисању и реализацији образовног процеса којим се ствара савремени војни кадар, министар одбране је рекао да се потпоручници Војске Србије, који завршавају Војну академију, оспособљавају да ефикасно одговоре на све безбедносне ризике, како актуелне, тако и потенцијалне изазове који могу да угрозе просперитет нашег народа.
 
- Остваривањем војнообразовног процеса који је усклађен с највишим светским стандардима у образовању официрског кадра, Војна академија је успела да  постигне циљ који је пред њу постављен. Тај циљ не би могао да се досегне без кровне улоге коју у систему војног образовања заузима Универзитет одбране, али и без стабилно високог одзива кандидата за упис у војне школе. Такав одзив не би био могућ да Војска Србије не представља институцију од највећег поверења грађана Србије, истакао је министар Ђорђевић.

Обележен Дан Војне академије 
Наглашавајући да је Србија одлучна у намери да буде гарант безбедности у региону, уз интензивну сарадњу са суседима и међународном заједницом, министар одбране је рекао да се наша земља одувек залагала за мирољубиво решавање сукоба, уз подједнако уважавање свих политичких субјеката и поштовање основних принципа међународног права.
 
- Међу вредностима које је Војна академија као важна војнообразовна установа дефинисала као вредности које треба поштовати, највише место заузимају част, интегритет и сарадња. Задатак праве школе је и побуђивање и развијање интересовања за боље разумевање одређених догађаја, појава и процеса. У том смислу, главни циљ образовања јесте стварање амбијента у којем ће се пажљиво одабрани кадети адекватно припремити за преузимање одговорности за судбину Војске Србије, рекао је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Обележен Дан Војне академије 
Поздрављајући госте, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић је истакао да Академија данас представља модерну високообразовну установу у саставу Универзитета одбране, али и научну институцију с реномираним научним и образовним кадром. Током протеклих годину дана акредитована су два нова студијска програма докторских студија, један програм мастер академских студија и један студијски програм основних студија.
 
- Војна академија представља право образовно и научно благо. Оно на чему ћемо посебно радити јесте даље побољшање квалитета програма, поштовање избора наставног особља и свођење садашњих 25 студијских програма на прихватљиву и квалитетом одрживу меру. Кроз програм ЕРАЗМУС ПЛУС Војна академија је постала и део европске образовне и научне агенде. Наши истраживачи већ су укључени у програме које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја, рекао је генерал Зековић.
 Обележен Дан Војне академије
Поводом Дана Војне академије, најуспешнијим наставницима и кадетима уручене су похвале и признања, док су јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, државним установама, јавним предузећима и појединцима с којима је Војна академија током протекле године успешно сарађивала, припале захвалнице. Плакета Војне академије за посебно значајну и садржајну сарадњу остварену у протеклој години уручена је министру одбране Зорану Ђорђевићу, команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.03.2017
mp4 (74,1 MB)
Обраћање министра Ђорђевића, први део
17.03.2017
mp4 (78,01 MB)
Обраћање министра Ђорђевића, други део
17.03.2017
mp4 (80,35 MB)
Обележавање Дана Војне академије