Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2017.

Сарадња Министарства одбране и Мисије ОЕБС-а у Србији



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са новим шефом Мисије ОЕБС-a у Србији амбасадором Андреом Орициом са којим је разговарао о актуелној сарадњи и плановима за предстојећу годину.
 Сарадња Министарства одбране и Мисије ОЕБС-а у Србији

Министарство одбране сарађује са Мисијом ОЕБС-a у Србији тежишно кроз пројекте „Демократизација сектора безбедности у Србији“, Програм развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције у Србији (CASM) и реализације Националних акционих планова за примену резолуција СБ УН 1325 - Жене, мир, безбедност.
 
У разговору о војно-политичкoj димензији безбедности ОЕБС-a, министар Ђорђевић је рекао да Република Србија реализује све мере ОЕБС-a, а да посебну пажњу придаје изградњи мера поверења и безбедности, као и имплементацији Кодекса поступања у војно-политичким аспектима безбедности у реформи система одбране.
 
Ђорђевић је рекао да је у току припрема за усвајање новог Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир, безбедност, који ће се спроводити од 2016. до 2020. године.
 Сарадња Министарства одбране и Мисије ОЕБС-а у Србији

- Усвајањем тог документа, наша земља потврђује своју опредељеност да уважава значај равноправног учешћа мушкараца и жена у превенцији и решавању конфликата и промовисању културе трајног и одрживог мира, са циљем достизања стандарда родне равноправности, истакао је министар Ђорђевић.
 
Амбасадор Орицио је изразио уверење да успостављено блиско партнерство између Мисије ОЕБС-а и Србије може и даље да значајно доприноси постизању реформских циљева државе. Орицио је поновио спремност Мисије ОЕБС-а да настави успешну сарадњу са свим институцијама Србије, укључујући Министарство одбране, како би се допринело даљим реформама у сектору безбедности у ширем смислу, што је важан елемент модернизације земље и напретка у правцу остварења њених стратешких циљева.  Мисија ОЕБС-а такође пружа подршку у активностима које се тичу спровођења Резолуције 1325 СБ УН и у промовисању високих стандарда у области демократског надзора сектора безбедности.  
 
На крају састанка, министар Ђорђевић је рекао да ће Министарство одбране, као и до сада, обезбедити максималну подршку за потребе председавања Србије Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС у периоду од септембра до краја 2017. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.03.2017
mp4 (14,49 MB)
Пријем