Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2017.

Представљена књига о књижевницима и политици у српској култури



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је одржана промоција монографије проф. др Зорана Аврамовића „Књижевници и политика у српској култури (1804-2014) Лепа душа и Јанусово лице политике“ у издању „Православне речи“.
 Представљена књига о књижевницима и политици у српској култури
Промоцији књиге присуствовали су министар културе и информисања Владан Вукосављевић, државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић, патријарх српски Иринеј, представници система одбране, бројни посетиоци и љубитељи књиге.
 
Монографију су представили академици Љубодраг Димић и Гојко Ђого, проф. др Драган Симеуновић, књижевни критичар Желимир Никчевић и аутор.
 
У име издавача присутнима се обратио директор „Православне речи“ Зоран Гутовић и изразио задовољство што већ традиционално промовишу ново издање у Дому Војске Србије.  
 Представљена књига о књижевницима и политици у српској култури
Према речима Никчевића, књига је „значајан издавачки подухват који ће у јавности имати разноврсних одјека зато што аутор обрађује и расветљава веома деликатну област“, а академик Ђого је истакао да „монографија није само каталог научно проверених података, о размирицама и сагласјима политике и књижевности, него одважно, социолошки омеђено, пропитивање колико се, кад и како тај однос рефлектовао у историју својих народа“.
 
Професор Симеуновић је нагласио да је монографија пун погодак и доказ зрелости времена у ком живимо.
 
- И политика и књижевност се боре за људску душу. Теже и једна и друга да је освоје – политика силом, а књижевност лепотом. Оне су на истом задатку, али тај задатак их доводи у стање сукоба и сарадње. О томе ова књига на неки начин говори и шаље поруку о вечитости борбе између књижевности и политике, поручио је Симеуновић.  
 Представљена књига о књижевницима и политици у српској култури
Да тема није нова, да је вечна, и да су нова истраживачка питања, скупови односа, начин дефинисања научног проблема, закључци и стил научника поручио је академик Љубодраг Димић, док је аутор на крају промоције изразио веровање да ће књига бити „само један од корака у нашој националној и културној самоспознаји, јер је важно да народ и нација упознају себе“.   
 
У монографији „Књижевници и политика у српској култури (1804-2014) Лепа душа и Јанусово лице политике“ истраживачка пажња посвећена је теоријском разматрању односа политике  и јавног деловања књижевника, искуственом обавештењу о писцима који су били политички активни и односу српских књижевника према политици Србије током последње две деценије 20. и почетком 21. века.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА