Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2017.

Седница Савета за националну безбедност



На данас одржаној седници Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Републике Србије Томислав Николић, а присуствовали Александар Вучић, председник Владе, Зоран Ђорђевић, министар одбране, др Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Нела Кубуровић, министар правде, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, директор Безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић, директор Војно-безбедносне агенције генерал Петар Цветковић, заменик директора Војно-обавештајне агенције Зоран Стојковић и државни секретар министарства спољних послова Ивица Тончев, разматрана је политичко-безбедносна ситуација у Републици Србији, региону Западног Балкана, као и стање на Косову и Метохији, посебно после најновијих иницијатива и захтева Албанаца за прекидом бриселског дијалога, као и формирањем такозване војске Косова.
 Седница Савета за националну безбедност
На седници је констатовано да је Србија стабилна и да не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности на територији наше Републике.
 
Савет је закључио да је ситуација у региону турбулентна и сложена. Држава Србија уложила је огроман напор да у овом делу Европе буду сачувани мир и стабилност, као и да буду успостављени добри и пријатељски односи између  различитих народа, етничких и верских група. Ипак, без нашег утицаја, постоји опасност ширења политичких сукоба унутар појединих држава у окружењу, који су подстакнути, како домаћим разлозима политичке нетрпељивости, тако и значајним уплитањем страних цивилних и војних обавештајних служби. Задатак свих органа Републике Србије је да не дозволе било какво преливање политичких, али и других сукоба на територију Републике Србије, те да поштују независност других држава и не мешају се у њихове унутрашње ствари. Истовремено, Савет обавезује државне органе да у складу са својим надлежностима учествују у сарадњи са Србима у региону који се налазе под политичким притисцима централних власти у појединим државама Западног Балкана, уз пуно поштовање територијалног интегритета тих држава.
 Седница Савета за националну безбедност
Савет за националну безбедност Републике Србије изражава забринутост због заоштравања реторике која је приметна у деловању приштинских органа власти. Посебно су забрињавајуће иницијативе за прекидом дијалога између Београда и Приштине, а нарочито захтев за формирањем војске Косова. Република Србија снажно и недвосмислено захтева наставак дијалога у Бриселу, поштовање међународног правног поретка, Резолуције 1244 и Бриселског споразума. Савет је обавезао органе Републике Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на Косову и Метохији, као и стварању такозване војске Косова, што би угрозило опстанак Срба у јужној српској покрајини.
 
Истовремено, Савет позива Србе на Косову и Метохији да потпуно јединствено са државним органима Републике Србије политички иступају и штите интересе нашег народа и наше државе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.03.2017
mp4 (16,11 MB)
Седница