Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2017.

Представнице Министарства одбране на трибини о родној равноправности у Новом Саду



Директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране др Јованка Шарановић и директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима у Министарству одбране пуковник др Катарина Штрбац учествовале су данас у Новом Саду на  трибини „Родна равноправност у Републици Србији и спречавање дискриминације над женама“, одржаној у Великој сали Скупштине Града.
 
Подаци говоре како су жене, из године у годину, и даље изложене бројним облицима дискриминације, најчешће на тржшиту рада и приликом самог запошљавања, па је од изузетног значаја континуирано бављење тим питањима, речено је у уводном делу трибине.
 
Представљајући бројним учеснима трибине резултате из домена родне равноправности постигнуте у Министарству одбране, др Јованка Шарановић је истакла и могућност школовања жена у Средњој стручној војној школи, Војној гимназији и Војној академији, као и добро медијско представљање и вођење кампање за пријем жена на рад у систему одбране.
 
-Ипак, још увек су велики изазови пред женама у нашем друштву који се тичу достизања одређеног нивоа родне равноправности. Ту је од изузетног значаја социјална и организациона подршка каријерном развоју жена, рекла је др Шарановић и додала како се у Министарству одбране на том плану, уз изузетну подршку која стиже са највиших нивоа, пре свега од министра одбране, добро ради. Говорећи о резултатима који су постигнути у Министарству одбране и Војсци Србије, др Шарановић је нагласила да је успостављена видљивост заступљености жена у свим категоријама и да су отворени сви облици едукације у систему одбране. 
 
Пуковник др Катарина Штрбац је нагласила да данас жене у Министарству одбране и Војсци Србије уживају апсолутно сва права као и њихове мушке колеге, а да ће се положај жена у овим структурама побољшавати сваке године у оном обиму колико жена буде спремно да обуче униформу.
 
-Министарство одбране и Војска Србије интензивно сарађују са локалним самоуправама на територији целе Србије и стоје на располагању свима онима који сматрају да им на било који начин можемо помоћи. У том смислу и наше учешће на овој трибини представља један од светлих примера те сарадње. Сигурна сам да поседујемо знања која нашим женама у Србији могу помоћи да ојачају свој положај, поручила је, сем осталог, пуковник др Штрбац са говорнице трибине.
 
На трибини, коју је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, учествовале су и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и магистар Драгиња Влк.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.03.2017
mp4 (126,31 MB)
Др Јованка Шарановић
12.03.2017
mp4 (114,77 MB)
Пуковник др Катарина Штрбац
12.03.2017
mp4 (136,76 MB)
Трибина