Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2017.

Свечани испраћај контингента у мисију на Кипру



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је данас свечаном испраћају контингента Војске Србије у мултинационалну операцију Уједињених нација на Кипру (UNFICYP).
 

Свечаности су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалних власти, цркве, чланови породица, пријатељи и родбина припадника контингента.
 
Генерал Диковић је поручио да се у Војсци Србије посвећује изузетно много пажње организацији задатака из учешћа у мисијама мира широм света. Он је одао признање припадницима дванаесте ротације која одлази на Кипар, јер су према оцени припремљености били најбоља група до сада.



– То говори да сте у вашу припрему уградили све досадашње искуство из мисије на Кипру, да сте крајње озбиљно схватили тај задатак и да спремни идете на извршење задатка. Привилегија је данас бити изабран за мисију на Кипру, привилегија је иначе бити припадник 98. ваздухопловне бригаде и част је припадати Војсци Србије, рекао је генерал Диковић.
 
Он је додао да је наша војска – војска мира, да је „у функцији изградње јачања мира у региону, да не представља опасност никоме, не зато што је слаба, него зато што следи политику мира Србије“. 



– Наша војска будно прати све што се дешава на овим просторима, дневно процењујемо оно што може угрозити безбедност грађана Србије и тако припремамо нашу војску за сваки одговор. Она је на то спремна, а то нам је показала и провера снага за хитно и брзо реаговање које смо недавно извршили. Ту се могло видети да Србија има врло добру војску – обучену, оспособљену и спремну да штити интересе грађана Србије, истакао је начелник Генералштаба.
 
Заставу Републике Србије генерал Диковић предао је командиру стрељачког вода капетану Бојану Пљеваљчићу.

Припадници стрељачког вода 98. ваздухопловне бригаде, њих 37, одлазе у мисију очувања мира на Кипру на шест месеци.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.03.2017
mp4 (44,41 MB)
Генерал Диковић
10.03.2017
mp4 (45,86 MB)
Испраћај контигента