Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2017.

Редовне билатералне одбрамбене консултације са Турском



Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација са Републиком Турском, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Одсека за Европу у Управи за међународне односе Генералштаба Oружаних снага Републике Турске капетан бојног брода Иса Бозкурт сагласили су се да је сарадња у области одбране развијена, као и да у наредном периоду треба искористити потенцијале за њено унапређење.

 
Капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорника са активностима које Министарство одбране реализује у процесу интеграција Србије у Европску унију, о сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир и ангажовању припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама. Истакао је опредељење за унапређење војно-војне и војнообразовне сарадње, као и коришћење потенцијала за интензивирање војноекономске сарадње. Посебно је истакао да КФОР представља јединог партнера Војске Србије у обезбеђењу административне линије и јединог гаранта безбедности на простору Косова и Метохије, како је и предвиђено Резолуцијом 1244 СБ УН.
 
Капетан бојног брода Бозкурт потврдио је опредељење Турске за унапређење сарадње у области одбране, као и да је заједнички задатак проналажење модалитета за додатни развој. Посебно је истакао да савремени комплексни безбедносни изазови захтевају ефикаснију размену информација и јачу регионалну сарадњу.
 
Током састанка, саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону, са посебним акцентом на мигрантску кризу и њене последице на безбедност.
 
На крају разговора усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2017. годину. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА