Министарство одбране Републике Србије
 
06.03.2017.

Перспективе развоја Одбрамбене индустрије Србије




Министри одбране и привреде Зоран Ђорђевић и Горан Кнежевић и директор Југоимпорт СДПР-а Југослав Петковић разговарали су о перспективама за развој Одбрамбене индустрије Србије у наредном периоду.

Имајући у виду да је реч о једном од најбитнијих сегмената за развој националне економије, Ђорђевић, Кнежевић и Петковић су анализирали кретања у тој области да би сагледали могућности будућих улагања у Наменску индустрију, како би у годинама које следе била премашена цифра од милијарду долара извоза те гране.

Наиме, уколико ниво улагања буде према очекивањима, у овој години очекује се вредност извоза већа за 20 процената у односу на 2016. године, када је  вредност извоза износила 483 милиона долара, што ће свакако допринети и расту запослености у Одбрамбеној индустрији.

На састанку је константовано да све фабрике из те гране данас послују позитивно, да редовно сервисирају своје обавезе према држави без дуговања када је реч о текућем пословању, а као важан услов развоја у области наменске индустрије поменут је и Закључак Владе Србије, који се ускоро очекује, о конверзији дугова Наменске индустрије чиме би цео тај сектор након много времена био у значајно бољој позицији.

Исто тако, закључено је на састанку, много се очекује од Закона о производњи наоружања и војне опреме,  који ће ускоро бити у скупштинској процедури, а који би требало да донесе многе позитивне новине.

На састанку су сумирани и резултати учешће представника српске наменске индустрије и Министарства одбране на 13. међународној изложби наоружања и војне опреме IDEX 2017 у Абу Дабију,  где је презентација наше одбрамбене индустрије привукла изузетно велику пажњу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.03.2017
mp4 (8,86 MB)
Састанак