Министарство одбране Републике Србије
 
05.03.2017.

Сахрањен капетан Дарко Костић



Уз опело и војничке почасти данас су на гробљу у Сурдулици сахрањени посмртни остаци тридесетседмогодишњег капетана Војске Србије Дарка Костића, једног од четворице радника ТРЗ Крагујевац који су настрадали 28. фебруара у експлозији у том Заводу.

 
Сахрани су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић, директор Техничког ремонтног завода Крагујевац потпуковник Душан Коварбашић, председница општине Сурдулица Александра Поповић, припадници 4. бригаде КоВ, породица, родбина, многобројне колеге и пријатељи.
 
Опраштајући се од младог колеге, директор ТРЗ потпуковник Душан Коварбашић рекао је да су Дарка красили скромност и лични пример. Иако високо образован официр, како је рекао, није се либио да се, кад је требало, ухвати за муницијски сандук са осталим радницима. Због тога су га волели и прихватали као свога.
 
- Судбина је, на жалост, исписала још једну црну страницу и на њу ставила Твоје име. На њој ће остати вечито сведочанство да се ни тренутак ниси двоумио када је пламена стихија запретила Заводу највећим искушењима. Био си са ватрогасцима, један од најактивнијих у покушају да се угаси пожар, савршено свестан свих опасности којима се излажеш, рекао је потпуковник Коварбашић и нагласио да ће њима и генерацијама који долезе у тај колектив Дарко бити морални узор и његово име вечно трајати.
 
Капетан Дарко Костић је од септембра 2014. године обављао дужност начелника Одељења за техничко одржавање убојних средстава у Сектору за генерални ремонт и одржавање убојних средстава. Недавно је са одличним успехом савладао командно-штабни програм усавршавања на Војној академији и требало је да ускоро добије мајорски чин.
 
У Војсци Србије је од 2003. године, када је дипломирао на Војној академији у Београду на смеру Техничка служба Копнене војске. Током војне каријере обављао је више дужности и био награђиван. Био је ожењен Марином и имао је кћерку Тару.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА