Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2017.

Отворена изложба „49 дана пакла на Београдом“



Распукло небо од ватре и метала, димова и ужаса. Подсећа на чувени стих Преверове „Барбаре“  - „...Под кишом канонада огња, крви и челика..“ Све пршти од дејствовања противавионаца, НАТО авијације, а небо постаје скуп отровних облака.  То је Београд у пролеће 1999. године, у оку и окулару Томислава Петернека, великог уметника фотографије, чија је изложба „49 дана пакла на Београдом“отворена у Малој галерији Дома Војске Србије. 

 
На изложби су најзначајнији догађаји који су обележили НАТО агресију 1999. године на нашу престоницу – од првих бомби, преко гађања бившег ЦК, РТС, Генералштаба и Министарства одбране, обарања „невидљивог“ Ф 117, обарања других пројектила, до гађања рафинерије у Панчеву, резервоара за бензин код Хиподрома, обарања Ф16, крстарећих пројектила, итд.
 
Потпуковник Биљана Пашић је, отварајући изложбу, подсетила да је реч о исечцима борбе и живљења, сликама херојства народа и војске, које терају да се погне глава и ода пијетет онима који нису преживели овај рат.
 
Историчар уметности Душан Миловановић подсетио је на чињеницу да је агресијом НАТО пакта на СРЈ апсолутно погажено међународно право, Женевске конвенције привремено укинуте, а на грађане Србије отворена нова сезона лова и они смештени у категорију планетарних парија.  
 
Сам аутор, Томислав Петернек, искористио је прилику да подсети да су многи у свету видели изложбу, укључујући ту и градове из којих су на нас те 1999. године полетали авиони.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.03.2017
mp4 (45,81 MB)
Отварање изложбе