Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2017.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране



У Дому Гарде на Топчидеру данас су обележени Дан Универзитета одбране и Дан Инспектората одбране. Заједничкој свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, страни војни представници, представници научних институција, верских заједница и многобројни гости.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране  
Честитајући празник припадницима Универзитета одбране и Инспектората одбране, министар Ђорђевић је истакао да је реч о две изузетно важне институције Министарства одбране.
 
- Данас се на Универзитету одбране школује и усавршава 978 кадета, официра и војних службеника, 250 лица из грађанства и 81 припадник страних оружаних снага. Капацитети Универзитета одбране пружају могућност да у наредним годинама број припадника страних оружаних снага и цивилних студената на свим нивоима школовања и усавршавања буде већи, на чему ћемо сви заједно радити – нагласио је министар Ђорђевић истичући да та високообразовна војна установа свој рад заснива на спретном споју између традиционално добре војне организације рада и загарантованих академских слобода.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Подсећајући на важне датуме у историји Инспектората одбране, министар одбране је нагласио да је та институција данас ефикасан орган управе у саставу Министарства одбране који своје задатке извршава професионално и стручно.
 
- Прошле године реализовано је 122 инспекцијска надзора, али, као министар одбране и као неко ко сматра контролу врло битним сегментом у управљању овако великим системом, трудићу се да их буде више, да оне буду комплексније – поручио је министар одбране указујући да једино тако оне могу органима командовања и руковођења обезбедити све објективне информације о стању у систему одбране, а све у циљу ефикаснијег рада целог система.
 Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Према речима ректора Универзитета одбране генерал-мајора проф. др Младена Вуруне, већ пуних 167 година у српској војсци изучавају се командовање, наоружање, стратегија и тактика, али и друге науке које су важне за употребу и развој војске. Знања и способности стечени у војнообразовним установама у Србији проверавани су у ратовима који су претходна два века потресали нашу земљу и кроз које је стварана српска држава и њена војска.
 
- Наш циљ је да оспособимо студенте и кадете за извршење задатака проистеклих из додељених мисија, да их научимо како да креирају и извршавају нове задатке и мисије и како да се снађу у неизвесним социјалним, административним, технолошким и политичким окружењима, које ће изнедрити неки будући свет – нагласио је генерал Вуруна.
 
Директор Инспектората одбране генерал-мајор др Горан Радовановић истакао је да је реализација задатака Инспектората одбране утемељена на превентивном деловању и пружању помоћи надзираним субјектима, али и налагању мера ради законитог деловања с циљем унапређења стања у различитим областима.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране  
- У години која је за нама, Инспекторат одбране као орган државне управе у саставу Министарства одбране и сви његови припадници, реализовао је правовремено и у потпуности све своје редовне и ванредне задатке у складу са одлуком председника Републике, наређењима министра одбране, на основу закона и подзаконских аката – нагласио је генерал Радовановић додајући да, руковођени стручношћу и високом професионалношћу, припадници Инспектората одбране остали су посвећени примарном циљу извршења инспекцијских послова на принципима законитости, самосталности и истинитости.
 
Поводом празника, ректор Универзитета одбране и директор Инспектората одбране уручили су плакете министру одбране, а истим поводом захвалнице су додељене и Универзитету у Нишу, пензионисаним припадницима, као и најуспешнијим кадетима Војне академије.
 Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, самостална је високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено–хуманистичких, техничко–технолошких и медицинских наука.
 
Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији, а ове године други пут обележава свој дан, у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.02.2017
mp4 (45,56 MB)
Обраћање министра Ђорђевића, први део
24.02.2017
mp4 (45,45 MB)
Обраћање министра Ђорђевића, други део
24.02.2017
mp4 (45,62 MB)
Генерал-мајор проф. др Младен Вуруна
24.02.2017
mp4 (41,08 MB)
Генерал-мајор др Горан Радовановић