Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2017.

Посета представника Института за високе студије националне одбране Француске



Министар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба представнике Института за високе студије националне одбране Републике Француске у склопу њихове посете региону. Пријему је присуствовала и амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро.

 
У свом обраћању гостима, министар Ђорђевић је истакао да Министарство одбране даје значајну подршку Влади у остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије, унапређујући односе и сарадњу у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима. Изражавајући задовољство оствареним нивоом сарадње са Републиком Француском у области одбране, министар је истакао значајно унапређење стратешког партнерства две државе.
 
Ђорђевић је представницима Института за високе студије националне одбране изнео и чврсто опредељење Министарства одбране за развој и унапређење регионалне сарадње, с обзиром на то да су регионална стабилност и сарадња основни предуслови за свеукупан прогрес региона. Он их је упознао и са степеном реформе система одбране, као једним од фундаменталних стратешких опредељењa Републике Србије у процесу интеграције у политичке, економске и безбедносне токове Европске уније и савременог света. Министар их је информисао и о активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу европских интеграција, сарадњи у оквиру Програма партнерство за мир, као и актуелном и будућем ангажовању припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама.

 
- Препознајући миграторну кризу као један од највећих изазова на глобалном плану, Република Србија се залаже за чвршћу сарадњу са државама у окружењу, нарочито у обезбеђењу граница. Миграторна криза посебно је осетљиво питање за руководство балканских земаља, рекао је између осталог министар Ђорђевић, нагласивши да  она представља изазов са безбедносног, социјалног, хуманитарног и финансијског аспекта.
 
Република Србија и Министарство одбране придају велики значај јачању одбрамбене индустрије, што ће позитивно утицати на стање оперативних и функционалних способности Војске Србије, као главне снаге одбране. Министар је истакао задовољство достигнутим унапређењем властитих капацитета одбрамбене индустрије и знатно већим извозом него претходних година.
 
Током посете систему одбране, представници Института за високе студије националне одбране Француске посетили су 250. ракетну бригаду РВ и ПВО и Центар за мировне операције Војске Србије. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.02.2017
mp4 (39,15 MB)
Министар Ђорђевић