Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2017.

Динамичне активности српских представника на сајму у Абу Дабију




На 13. међународној изложби наоружања и војне опреме IDEX 2017, у главном граду Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију, и данас су настављене активности представника српске војне индустрије и Министарства одбране.  У току је  реализација плана посета штандовима светских произвођача и дистрибутера производа одбрамбених индустрија значајних за Војску Србије и развој научног потецијала наше земље, као и низ пријема званичних делегација држава учесница сајма.

Други дан Сајма обележила је  динамика великог броја сусрета са разним  делегацијама, те је између осталих на српском штанду примљена  делегацијa египатских Оружаних снага коју је предводио командант Противваздухопловне одбране Египта генерал Али Фахми Мохамед Али. Тема разговора било је проширење билатералне сарадње и размена информација о модернизацији ПВО система којима су наоружане обе земље. Договорено је  да започете теме размотре и стручњаци из тих области у нашим научним и развојним институцијама, те је дефинисан начин даље комуникације преко надлежних министарстава и изасланства одбране Египта у Београду.

Гост на штанду Српске одбрамбене индустрије била је и вишечланa делегацијa из Кувајта коју је предводио начелник Генералштаба Кувајта генерал –потпуковник Мухамед Калед Ал-Кадер. Они су размотрили асортиман наших производа, са посебним интересовањем на убојна средства  за вођење противоклопне борбе и мотор за тенк побољшаних карактеристика.

На маргинама Сајма одржан је и састанак са командантом Копнене војске Руске Федерације генерал – пуковником Олегом Саљуковим, где је било речи о  евентуалној сарадњи у области војнотехничких потенцијала двеју земаља, а то је била и прилика да се прокоментаришу искуства из  организације и резултати  претходног тенковског биатлона на коме су припадници Војске Србије показали одличне способности.

На међународној изложби наоружања и војне опреме IDEX 2017 учествује више од 1200 компанија из 57 земаља што представља импозантан број понуђача, али је према речима наших представника  организација таква да обезбеђује одличне услове да све земље учеснице искажу своје потенцијале. Највећи светски произвођачи су груписани у националне павиљоне, a највећи павиљон је немачки са површином од 4500 квадрата, прате га турски, кинески, француски, амерички и руски павиљон. Југоимпорт наступа на штанду површине 370 квадрата, са штандом на два нивоа.