Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2017.

Уручење признања војницима који су добровољно одслужили војни рок



Значка војнику на добровољном служењу војног рока и Захвалница отаџбине уручене су данас делу војних обвезника који су добровољно служили војни рок са оружјем у генерацији „септембар 2016“ на свечаностима у Дому Гарде у Београду и у Дому Војске Србије у Нишу.
 
Признања војницима у Београду уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић у присуству чланова колегијума министра одбране и начелника Генералштаба као и представника Регионалног центра Београд и скупштина градских општина.
 


Изражавајући захвалност младим људима што су се, као војници на добровољном служењу, ставили на располагање својој земљи, генерал Диковић је истакао да је служити својој држави увек било часно и узвишено.
 
–  На тај начин доприносимо њеном напретку и просперитету, а Србија је увек била расадник добрих војника и увек је имала добру војску a, да није тако, данас не би имала слободу - рекао је начелник Генералштаба и додао да због исказаног патриотизма отаџбина жели да им уручи симболично признање које ће их подсећати на војничке дане и које ће с поносом показивати пријатељима, касније деци и унуцима, као што су то радили њихови очеви и дедови.
 
У Дому Војске Србије у Нишу, значке и захвалнице војницима је уручио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић.


– Највећа снага Војске Србије је човек, односно војник, а када тај војник добровољно служи војни рок онда је то вредно поштовања и доказује да нашу традиције негујемо а нашу Србију изнад свега волимо. Војници, Министарство одбране, Војска Србије и отаџбина вам се захваљују на добровољном служењу војног рока и на доприносу заштити и јачању система одбране Републике Србије – рекао је државни секретар Нерић и додао да је уверен да ће и остали младићи и девојке следити њихов пут и умети да покажу да су достојни војничког позива у свакој ситуацији и под свим околностима као што су то чинили они и њихови претходници.
Значка војнику на добровољном служењу војног рока и Захвалница отаџбине су војна признања која се додељују војницима након одслужења војног рока за допринос заштити и јачању система одбране Републике Србије.
 
Та признања, сада додељена по први пут, на основу Правилника о признањима и новчаним наградама у Министарству одбране и Војсци Србије, биће накнадно уручена свим војницима који су добровољно служили војни рок, након обустављања обавезе служења војног рока 2011. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2017
mp4 (64,84 MB)
Обраћање генерала Диковића - други део
14.02.2017
mp4 (55,49 MB)
Обраћање генерала Диковића - први део
14.02.2017
mp4 (141,32 MB)
Државни секретар Ненад Нерић
14.02.2017
mp4 (48,45 MB)
Изјаве добитника признања
14.02.2017
mp4 (46,32 MB)
Додела признања Београд
14.02.2017
mp4 (113,87 MB)
Додела признања Ниш