Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2017.

Започела селекција кандидата за професионалне војнике



У 19 јединица Војске Србије данас је започела селекција кандидата за непосредни  пријем 500 професионалних војника из евиденције регионалних центара Министарства одбране. Пријављивање кандидата, којих је било више од 1000,  реализовано је у јединицама Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку, као и у јединицама непосредно потчињеним управама Генералштаба Војске Србије.

Један од примера данашњег пријављивања је и Гарда, где ће од 113 присутних кандидата који су се пријавили на конкурс за пријем, 59 најбољих, након психофизичких и других провера, бити примљено у елитну јединицу Војске Србије.
 

Потпуковник Чедо Рајковић, помоћник команданта за подршку, поздрављајући кандидате за пријем, у име команданта Гарде, генерал-мајора Миломира Тодоровића, пожелео им је пуно успеха током селекције.

– У јединици сте која баштини једну од најдужих традиција у Војсци Србије, препознатљиву у земљи и иностранству, која у свим свечаним приликама, током посета страних званичника, и осталим, има посебну част и обавезу да достојно представља нашу Војску–истакао је потпуковник Рајковић.

Председник Комисије за реализацију непосредног пријема кандидата у Гарду, начелник Одсека за људске ресурсе у тој јединици, потпуковник Дејан Вељовић, упознао је кандидате са условима и критеријумима за пријем, као и са планом активности током предстојећих провера. 

– Задатак је да одаберемо најбоље, а од 59 примљених, 49 ће бити распоређени као стрелци у роду пешадије, док ће 10 обављати посао возача у саобраћајној служби.

Представљајући чланове комисије и описујући ток селекције, која ће трајати до краја маја, он је најавио да ће током дана, у складу са одобреним критеријумима и мерилима, бити обављен општи лекарски преглед, провера физичких способности и разговор с комисијом. 
– Свако мерило је елиминационог карактера, и на крају ћемо на објективан начин, на основу најбољих резултата физичке провере, анализе психолошких капацитета, као и нивоа школовања и усавршавања, одабрати најбоље кандидате – рекао је потпуковник Вељовић, најављујући да ће резултати безбедносне провере, која за Гарду траје три месеца, бити познати половином маја. 



Комисије завршавају свој рад тако што надлежним старешинама које доносе одлуку о избору, достављају листу најбоље рангираних кандидата, након чега следи пријем, прво на пробни рад од 6 месеци а након тога се уговори потписују на три године, до навршених 40 година живота, а за поједине специјалности до 50. године, на основу одлуке министра одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.02.2017
mp4 (56,42 MB)
Пријем