Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2017.

Одржани експертски разговори са представницима Савезног Министарства одбране и спорта Републике Аустрије



Представници Министарства одбране и Војске Србије одржали су експертске разговоре са представницима Савезног Министарства одбране и спорта (СМОС) Републике Аустрије о могућим донацијама под окриљем СМОС Аустрије, за потребе Војске Србије у ангажовању током миграторне кризе.
Састанку су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, заменик начелника Дирекције за безбедоносну политику СМОС Републике Аустрије бригадни генерал Густав Густенау, бригадни генерал Илија Тодоров, пуковник др Катарина Штрбац и изасланик одбране Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер.



Експертске разговоре је отворио државни секретар Ненад Нерић, који је истакао да актуелна миграторна криза представља велики изазов за стабилан и просперитетан Балкан, при чему је констатовао да Аустрија пружа велики допринос са циљем обезбеђивања трајне стабилности у нашем региону.  Он је навео да, иако није чланица Европске уније, Србија, као земља кандидат и као одговоран члан међународне заједнице, настоји да пружи адекватан одговор на актуелну мигрантску кризу.

- Министарство одбране и Војске Србије својим капацитетима настоје да буду део решења у европским оквирима, јер је миграторна криза најважније питање са којим се данас суочава Европска унија и тражи решавање без одлагања, истакао је државни секретар Ненад Нерић.

Током састанка, истакнут је значај одржавања континуитета међусобног дијалога на високом нивоу, у циљу афирмације и интезивирања будуће сарадње две стране. Такође, размењени су ставови о потенцијалним донацијама Републике Аустрије који непосредно доприносе повећању функционалних и оперативних способности Војске Србије, као и модалитети њихове реализације у току 2017. године.

На крају, учесници састанка сложили су се да је неопходно заједничко деловање у области миграторне кризе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА