Министарство одбране Републике Србије
 
08.02.2017.

Учешће државног секретара Ненада Нерића на састанку ЦЕОС



На позив министра за одбрану и спорт Републике Аустрије Ханса Петера Доскоцила, државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић учествовао је данас у Бечу на заједничком састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње (ЦЕОС) са министрима унутрашњих послова Салзбуршког форума.
 
Тема састанка су Акциони план за трајно затварање Западнобалканске мигранске руте, центри за процесуирање изван Европске уније и репатријација илегалних миграната.

 
Циљ учешћа државног секретара Нерића на састанку био је представљање напора које Република Србија чини ради решавања мигрантске кризе на простору Европе, као и да се у разговорима са осталим учесницима дође до заједничког цивилно-војног одговора на поменуте изазове.
 
Нерић је представио присутнима сложену ситуацију на терену, као и ангажовање Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на обезбеђењу државне границе, чиме је значајно смањен број миграната који илегално прелазе државну границу.
 
Државни секретар је изнео очекивање да ће се у наредном периоду предузети конкретне активности усмерене на ојачавање контроле источних и југоисточних европских граница, унапређење капацитета за прихват миграната у земљама региона чији су тренутни капацитети попуњени, као и убрзавање процедура за њихову репатријацију. Нагласио је значај који има регионални приступ у решавању ових питања, али и указао на потребу формулисања јединственог одговора на нивоу Европске уније, као јединог начина за достизање свеобухватног решења мигрантске кризе.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА