Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2017.

Уручење признања за најплеменитији подвиг године



У Скупштини Београда данас су, по 54. пут, свечано уручене  златне и специјалне плакете добитницима признања у акцији „Вечерњих новости” –  „Најплеменитији подвиг године”. Свечаном скупу присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Команде за  обуку.

Генерални директор и главни уредник Компаније „Новости” Радомир Ратко Дмитровић поздравио је присутне, а награђенимa уручио плакете. 

 Златна плакета за најплеменитији појединачни подвиг додењена је деветнаестогодишњем Давиду Марковићу из Церовца код Смедеревске Паланке, који је јуна прошле године, иако повремено упослен на грађевини за дневницу од 1.200 динара, без двоумљења власнику вратио изгубљених 700.000 динара.  

За дечји подвиг су златну плакету примили ученици ОШ „Милена Павловић Барили” из београдског насеља Вишњица, јер су сакупљајући новац подигли дом школским другарима Луки и Тамари Kремић, који је 10. јанура прошле године прогутала ватрена стихија.

Припадници одреда Жандармерије у Kраљеву такође су добили златну плакету јер су  одвајајући проценат од својих личних доходака, купили стан у Врњачкој Бањи Вуку и Марини Синђелић, сину и супрузи колеге Стевана који је погинуо на задатку у Копненој зони безбедности на административној линији с Kосметом.

Четврта златна плакета за најплеменитији подвиг додељена је постхумно Драгану Цветковићу из Београда који је нестао у вировима Дунава покушавајући да спасе живот Мирославу Плешку из Загреба док су били на туристичком путовању до делте Дунава у Румунији.

На том свечаном скупу су осим четири златне, додељене и специјалне плакете за најплеменитији подвиг године.



У жирију за доделу награде, којим je традиционално председавао академик Матија Бећковић,  били су заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић, глумице Рада Ђуричин и Тања Бошковић, чувени ватерполиста и председник општине Нови Београд  Александар Шапић, директор „Kомтрејда” Веселин Јевросимовић, модна креаторка Верица Ракочевић  и генерални директор и главни уредник Kомпаније „Новости” Ратко Дмитровић.

Академик Матија Бећковић, председник жирија, истакао је да су они који су починили добра дела  хероји за сва времена, а не само за протеклу годину.
- Писмо каже да је десет праведника спасило свет. А само у овој акцији праведника има три пута више. Сувишно је да кажемо да ниједан од њих није помислио ни на какву награду, нити је због награде нешто чинио, а о онима којима је притицао у помоћ није знао ништа, сем да су људи у невољи. Награда којом су сами себе наградили не може се поредити ни са којом другом, а она којом их награђујемо је мало уздарје за велику награду којом су они наградили нас и потребнија је нама него њима – истакао је наш познати академик.
 
Осим церемоније уручења награда, на том скупу су приказане и филмске приче  о јунацима наших дана и њиховим подвизима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА