Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2017.

Билатералне одбрамбене консултације са Државом Израел



У оквиру одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација, у Управи за међународну војну сарадњу, реализован је састанак начелника Управе капетана бојног брода Милана Коњиковца са директором Одељења за Европу у Бироу за политику одбране и безбедност Mинистарства одбране Државе Израел Димитри Дима Голубом.

Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, са посебним акцентом на миграторну кризу. Извршена је анализа досадашње сарадње у области одбране и потврђен заједнички интерес за унапређење и интензивирање билатералне одбрамбене сарадње. Истакли су значај посета високог нивоа за утврђивање смерница даље сарадње.


Капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорника са постигнутим резултатима у оквиру реформе система одбране, затим са активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу приступања Европској унији, сарадњи у оквиру програма Партнерство за мир, као и ангажовању у мултинационалним операцијама. Пренео је спремност Министарства одбране да, поред војноекономске, са израелском страном развија и сарадњу у областима војног образовања, војне медицине и свим другим областима од заједничког интереса, укључујући и војно-војну сарадњу.

Господин Голуб истакао је опредељење Министарства одбране Државе Израел за интензивирање сарадње у области одбране са Републиком Србијом, посебно војноекономске и војно-војне сарадње, имајући у виду постојеће потенцијале две земље за сарадњу у наведеним областима.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину. Током посете, израелска делегација имала је одвојене разговоре са представницима Сектора за материјалне ресурсе и ЈП „Југоимпорт-СДПР“.