Министарство одбране Републике Србије
 
06.02.2017.

Министар Ђорђевић обишао јединице и установе МО и ВС



Министар одбране Зоран Ђорђевић данас је ненајављено обишао неколико јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, у циљу сагледавања стања у тим целинама, анализе припрема и готовости у извршавању редовних задатака.

Министар је са сарадницима посетио касарну „Мајор Милан Тепић“ у Јакову где је обишао 2. ракетни дивизион из састава 250. ракетне бригаде за ПВД и уверио се у оспособљеност јединице да у најкраћем времену реагује на повреду ваздушног простора Републике Србије. Ђорђевић је у разговору упознао припаднике јединице са планираним набавкама и модернизацијом за потребе РВиПВО. Након тога, министар одбране обишао је припаднике Речне флотиле у Новом Саду, где се упознао са активностима и задацима јединице.


Ненајављени обилазак министар је завршио на Војномедицинској академији, коју је недавно такође посетио током редовног дежурства средом, када је Центар за хитну помоћ ВМА дежурни ургентни центар на републичком нивоу. Ђорђевић је обишао шалтере за заказивање на Специјалистичкој поликлиници ВМА, апотеку, као и Клинику за стоматологију.

Министар одбане са сарадницима састао се током викенда са представницима више локалних самоуправа. У суботу, Ђорђевић је разговарао са челницима Прибоја и Ужица, а у недељу са руководством Чачка и Горњег Милановца. Тема разговора са представницима локалних самоуправа била је даље унапређење сарадње са Министарством одбране и Војском Србије и посебно питање реализације Мастер плана и непокретности које нису неопходне за функционисање јединица ВС, за које првенство куповине имају управо локалне самоуправе. У разговорима је закључено да треба наставити са добром праксом одржавања редовних састанака и убудуће.


Након обиласка Компаније „Слобода“ а.д. у Чачку, где је у петак присуствовао отварању Хале за обраду резањем, министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је у суботу прибојски ФАП. У разговору са пословодством тог  предузећа, потврдио је да је ФАП важан за српску економију. Он је нагласио да је крајем прошле године ФАП добио два милиона евра да уради 21 камион за Војску Србије. Министар Ђорђевић је рекао да је идеја да ФАП, Застава камиони и Јумко Врање буду три компаније које ће постати део групације Одбрамбене индустрије Србије.