Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2017.

Састанак министра Ђорђевића са министром иностраних послова Ирака



Министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима састао се са делегацијом Републике Ирак, коју предводи министар иностраних послова Републике Ирак др Ибрахим Ал-Ашаикер Ал-Џаафари.
 Састанак министра Ђорђевића са министром иностраних послова Ирака
Ђорђевић је истакао да две земље и народа везују историјске везе и традиционално добри односи дуги готово 60 година, слична заједничка судбина и велика патња из ратова у претходном периоду, као и достојанство, интегритет и заједничке вредности. Он је нагласио да својеврсну спону између два народа и државе представља велики број ирачких држављана који су завршили студије на Универзитету у Београду, а који се данас налазе на истакнутим положајима у ирачким институцијама.
 
Министар је пренео захвалност наше земље на подршци Ирака у одбрани принципа међународног права и очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије кроз непризнавање Косова.
 
Ирачка страна је упозната са актуелном позицијом и ставовима званичног Београда о питањима значајним за Србију, процесом приступања ЕУ, ангажовањем припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама, као и активностима и резултатима Заједничких снага на спречавању прелазака и кријумчарења илегалних миграната на територију Србије.

Састанак министра Ђорђевића са министром иностраних послова Ирака 
Изражена је спремност Министарства одбране Републике Србије да, поред тежишно војноекономске, са ирачком страном развија и сарадњу у областима војног образовања и војне медицине и свим другим областима од заједничког интереса.
 
Размењени су ставови о тренутној политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и Блиског истока, док је посебан акценат стављен на актуелну миграторну кризу, као и на проблем тероризма.
 
Две стране су потврдиле заједнички интерес за даље унапређење и интензивирање стратешког партнерства у области одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.01.2017
mp4 (22,27 MB)
Пријем и разговори