Министарство одбране Републике Србије
 
17.01.2017.

Почетак усавршавања 6. класе Високих студија безбедности и одбране



Свечаност поводом почетка усавршавања полазника 6. класе Високих студија безбедности и одбране одржана је данас у амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије.

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Универзитета одбране, професори и предавачи, као и полазници Школе националне одбране.

Министар Ђорђевић је, честитајући почетак школовања новој генерацији полазника највишег нивоа усавршавања у нашем војнообразовном систему, рекао да су Високе студије безбедности и одбране успостављене јер су биле потребне Републици Србији, њеном систему безбедности и систему одбране.

- Број полазника је ограничен и тиме чини овај вид студија престижним. Организовање овог нивоа усавршавања представља специфичан, војнообразовни одговор на обавезе које проистичу из Стратегије националне безбедности. Између осталог, та стратегија се заснива на координисаном деловању у областима спољне политике, економске политике, политике одбране, политике унутрашње безбедности, социјалне политике и политике у осталим областима друштвеног живота. Структура нове, ове ваше шесте класе, управо одражава намеру да се одговори на тај захтев, истакао је министар oдбране.

Он је нагласио да се задатак образовања увек састојао из процеса који омогућавају појединцу да „очврсне и стекне самопоуздање које ће га учинити целовитим бићем, кадрим да смело корача путем развоја професионалне каријере“.

- Желим вам да после завршетка ових студија будете баш такви и да максимално искористите пружену прилику за стицање врхунског образовања, поручио је министар Ђорђевић.

Начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан рекао је да успешност 6. генерације ВСБО гарантује шеснаест њених полазника међу којима су „доминантно, већ истакнуте старешине и руководиоци из Министарства одбране и Војске Србије, али и Генералног секретаријата председника Србије и три висока државна функционера - министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали".

Високе студије безбедности и одбране представљају организацијску целину у Школи националне одбране као највиши ниво каријерног усавршавања официра, високих службеника министарстава и агенција Владе и Народне скупштине Републике Србије, а међу полазницима ће бити и три страна полазника (по један официр оружаних снага Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Републике Словеније).
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.01.2017
mp4 (37,65 MB)
Министар Зоран Ђорђевић
17.01.2017
mp4 (26,98 MB)
Пуковник Мирослав Талијан
17.01.2017
mp4 (17,2 MB)
Пуковник Душан Тош
17.01.2017
mp4 (12,25 MB)
Пуковник Славен Вујић
17.01.2017
mp4 (18,39 MB)
Свечаност