Министарство одбране Републике Србије
 
13.01.2017.

Унапређење сарадње у области одбране са Кином



Начелник Управе за Међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац одржао је данас билатералне консултације са изаслаником одбране НР Кине старијим пуковником Маом Јонгбаом. У пријатељском разговору размењени су ставови о актуелној војно-политичкој ситуацији у региону, као и о глобалним безбедносним изазовима, укључујући миграторну кризу.

Капетан бојног брода Коњиковац је констатовао да је Кина један од стубова спољне политике Србије, као и један од наших најважнијих стратешких партнера. Он је захвалио за принципијелну подршку кинеске стране нашим спољнополитичким приоритетима и пренео снажну подршку политици ''једне Кине''.
 
Истакнут је значај одржавања континуитета војно-политичког дијалога на високом нивоу, у циљу афирмације и интензивирања сарадње две стране. Начелник Управе за Међународну војну сарадњу изразио је задовољство на подршци реформи система одбране Србије, посебно у форми донација које непосредно доприносе повећању функционалних и оперативних способности Војске Србије. Информисао је саговорника о активном ангажману Министарства одбране и Војске Србије у мировним операцијама, приоритетима сарадње са ЕУ, као и  актуелним механизмима сарадње у оквиру Програма „Партнерство за мир“.
 
Старији пуковник Ма је нагласио да је Србија најважнији и најбољи партнер Кине у имплементацији њиховог пројекта „Један појас - један пут“, који се развија у сарадњи са 16 држава централне и источне Европе.
 
Саговорници су се сагласили да је остварен суштински напредак у билатералној војној сарадњи, додавши да је настављена садржајна војнообразовна, војноекономска и научно-техничка сарадња.
 
На крају разговора, детаљно су размотрени предлози две стране о будућим активностима међународне војне сарадње, као и модалитети њихове реализације до краја 2017. године.