Министарство одбране Републике Србије
 
13.01.2017.

Пето заседање Meшовите српско - алжирске комисије за сарадњу



Делегација Министарства одбране, коју је предводио ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Младен Вуруна, боравила је од 10. до 13. јануара у Алжиру поводом Петог заседања Мешовите комисије за сарадњу у области одбране.
 Пето заседање Meшовите српско - алжирске комисије за сарадњу
Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, анализиране су заједничке активности у 2016. години и дефинисани конкретни предлози и мере које треба да предузму обе стране са циљем даљег унапређења и наставка стратешке сарадње у области одбране. Потписан је Записник о раду Мешовите комисије и План билатералне војне сарадње са Алжиром у 2017. години.
 
Стране су усагласиле и парафирале нацрт Споразума о сарадњи у области војне индустрије и истраживања и развоја одбране и Уговор о сарадњи у области војне географије. Потписан је и Оквирни уговор о школовању припадника Министарства одбране Алжира у војнообразовним установама Србије, што ће омогућити наставак школовања и пријем нових алжирских кадрова на школовање у нашој земљи.
 Пето заседање Meшовите српско - алжирске комисије за сарадњу
Закључивањем предметних докумената направљен је значајан искорак у развоју стратешке сарадње у области одбране између две земље.
 
Пето заседање Мешовите комисије је реализовано на основу Споразума о сарадњи у области одбране између Владе Србије и Владе Алжира, Пословника о раду Мешовите комисије задужене за надзор сарадње у области одбране и Плана билатералне војне сарадње у 2016. години.
 
У саставу делегације Министарства одбране Републике Србије налазили су се и представници ЈП ''Југоимпорт – СДПР''.
photoФОТОГАЛЕРИЈА