Министарство одбране Републике Србије
 
12.01.2017.

Билатералне одбрамбене консултације са Грчком




 Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација у Београду, начелници управа за међународну војну сарадњу Министарства одбране Републике Србије капетан бојног брода Милан Коњиковац и Министарства националне одбране Републике Грчке бригадни генерал Милтиадис Грилакис разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону. Констатовали су неопходност заједничког деловања и јединственог одговора целокупне међународне заједнице на комплексне безбедносне изазове, укључујући и миграторну кризу.

Капетан бојног брода Коњиковац захвалио је на континуираној подршци Републике Грчке у остваривању стратешких циљева српске спољне политике. Упознао је са активностима и приоритетима МО и ВС у процесу приступања ЕУ, сарадњи у Програму ПзМ, као и ангажовању у мултинационалним операцијама. Посебно је нагласио професионалан однос грчких војника у саставу КФОР.

Изразио је задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране, истакавши да унапређење војно-војне и војнообразовне сарадње треба да буде приоритет. Пренео је очекивање о наставку континуитета посета на високом нивоу.

Генерал Грилакис истакао је значај заједничких вежби, обуке и сарадње у области АБХО. Изразио је очекивање да ће ускоро бити потписан Меморандум  о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра „AMSCC“, који пружа значајне могућности за ефикасан транспорт људства и опреме морским и ваздушним путем, ради благовременог ангажовања у мултинационалним  операцијама. Поновио је спремност Републике Грчке за наставак подршке и размену искустава у процесу европских интеграција, посебно у ангажовању Републике  Србије у борбеној групи ЕУ HELBROC.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.