Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2016.

Саопштење



Због основа сумње да су у својству лекара-специјалиста Војне болнице у Нишу прописивали и препоручивали пацијентима ортопедска помагала, лекове и суплементе чију су дистрибуцију вршили само поједини привредни субјекти за шта су, на основу претходног договора са представницима ових привредних друштава, на незаконит начин периодично примали одређене новчане накнаде, у Вишем јавном тужилаштву у Нишу у својству осумњичених саслушани су Ш. З, Ђ.Д, М.С, В.С. и Б.М.
 
Након саслушања осумњичених, због постојања основа сумње да је на наведени начин учињено кривично дело злоупoтреба службеног положаја из члана 359. Кривичног законика и кривично дело примања мита из члана 367. Кривичног законика, Више јавно тужилаштво у Нишу је против наведених лица донело наредбу о спровођењу истраге. Против свих осумњичених је на основу предлога Вишег јавног тужилаштва у Нишу одређен притвор по основу одредбе члана 211. став 1. тачка 2. Законика о кривичном поступку због постојања околности да ће утицајем на сведоке ометати кривични поступак.
 
У вези наведеног догађаја, као овлашћени представници привредних друштава која се баве трговином ортопедским помагалима, лековима и суплементима у Вишем јавном тужилштву у Нишу у својству осумњичених за кривично дело давање мита из члана 368. став 1. Кривичног законика саслушани су Ж.Б, П.Н, М.С, К.Р. и П.Д. којима је након саслушања укинуто задржавање и пуштени су на слободу, док је против осумњиченог П.Д. на основу предлога Вишег јавног тужилаштва у Нишу, судија за претходни поступак Вишег суда у Нишу одредио меру забране напуштања боравишта из члана 199. Зaконика о кривичном поступку.
 
Више јавно тужилаштво је са осумњиченима П.Н, М.С, К.Р. и П.Д. закључило споразум о признању кривичног дела који је упућен Вишем суду у Нишу ради одлучивања по њима.