Министарство одбране Републике Србије
 
28.12.2016.

Отворена изложба „Српска авијатика у Великом рату 1914-1918“ у Музеју ваздухопловства



У округлој изложбеној сали београдског Музеја ваздухопловства данас је отворена изложба „Српска авијатика у Великом рату 1914-1915“ чији су аутори мр Предраг Лажетић и Александар Коло. Отварајући изложбу, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да ће, као једна у низу манифестација посвећених обележавању јубилеја стогодишњице Првог светског рата, „изложба оживети и јавности понудити увид у напоре наше војске и авијатичара да се одбраном неба одбрани и слобода“.
Српска авијатика у Великом рату 1914-1918
 - Ово је прилика да се путем фотографија, докумената и бројних музејских експоната још једном сетимо српских јунака и хероја, да се сетимо времена у којем се морало и могло бити и храбар и мудар, времена у којем су постављени темељи слободи. Сто година касније, слобода и част српског народа и државе почивају на сенима пилота чије смо личне предмете овде данас у прилици да видимо. Оживљавајући део њиховог живота и страдања, још једном одајемо почаст како њима, тако и свим жртвама Великог рата, рекао је министар Ђорђевић.  
 
Према његовим речима, Музеј ваздухопловства Београд и Музеј Југословенског ратног ваздухопловства афирмисали су се на пољу чувања наслеђа српског ваздухопловства и својим свакодневним радом и напором заузимају високо место међу институцијама ове врсте у Европи.
 
- Министарство одбране, као један од водећих оснивача Музеја, залаже се да Музеј ваздухопловства стане под окриље државе и да се коначно његово статусно питање разреши. Данас са задовољством могу да кажем да је решење овог проблема на помолу. Влада Републике Србије донела је Закључак о преузимању оснивачких права у корист Републике Србије, а Министарство одбране испуниће све обавезе које су му тим решењем прописане како би се коначно овај проблем решио, поручио је министар Ђорђевић.
 Српска авијатика у Великом рату 1914-1918
В.д. директора Музеја ваздухопловства Чеда Миливојевић захвалио је свим институцијама које су сарађивале у реализацији изложбе, јер су у оквиру поставке коришћени материјал и предмети из Музеја ваздухопловства, Војног музеја, Архива Србије, Историјског музеја Србије, Музеја града Београда и бројних приватних колекција.
 
Ученик Четврте београдске гимназије Михајло Ђурић казивао је поему „Две нас војске гледају“ књижевника Младена Ст. Ђуричића, који описује борбу и храброст ваздухопловног ђака-наредника Орестија Крстића који је по задатку, на старом двокрилцу, донео српској команди снимке непријатељских положаја.
 
Изложбом је обухваћен период од формирања Српске авијатике 1912. године, њеног учешћа у Балканским ратовима те период Првог светског рата до победе 1918. године.
 
Централни део изложбе чини реплика француског ловачког авиона са Солунског фронта Њепор ХI са оригиналним мотором и елисом. Изложени су и савезнички немачки авионски мотори такође коришћени на Солунском фронту, уметничка дела израђена руком српских пилота, као и њихови ратни дневници.
 Српска авијатика у Великом рату 1914-1918
Посебан куриозитет ове изложбе су лични предмети српских пилота и извиђача, међу којима су и оне које су припадале нареднику Михаилу Петровићу, првој жртви српског војног ваздухопловства и мајору Бранку Вукосављевићу, пилоту ловцу командиру ескадриле на Солунском фронту који је оборио први непријатељски авион у ваздушној борби и првог команданта Ваздухопловне команде СХС.
 
Љубитељи ваздухопловства изложбу „Српска авијатика у Великом рату 1914-1915“ биће у прилици да погледају до краја 2018. године, у оквиру обележавања јубилеја стогодишњице Великог рата. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.12.2016
mp4 (74,1 MB)
Говор министра Ђорђевића
28.12.2016
mp4 (55,8 MB)
Изложба