Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2016.

Унапређење партнерске сарадње са Краљевином Шведском



Свеукупни добри односи две земље дају додатну могућност и простор за унапређење и обликовање сарадње у области одбране у обостраном интересу, констатовали су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и представник Управе за планирање и политику одбране Министарства одбране Краљевине Шведске потпуковник Томас Клементсон током одржавања билатералних одбрамбених консултација у Београду.

Унапређење партнерске сарадње са Краљевином Шведском 
Заједнички је анализирана политичко-безбедносна ситуација у региону, као и изазови актуелне миграторне кризе. Потврђено је опредељење да се сарадња одвија кроз војнообразовну, војномедицинску и у области АБХО. Констатована је потреба даљег унапређења војно-војне сарадње, кроз учешће припадника Војске Србије на специјализованим вежбама са припадницима Оружаних снага Краљевине Шведске, с циљем развоја интероперабилности и унапређења функционалних и оперативних способности две војске.
 
Капетан бојног брода Коњиковац захвалио је шведској страни на могућности учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије на широком спектру курсева који се одржавају у Међународном центру оружаних снага Шведске SWEDINT и изразио очекивање за наставак учешћа на курсевима о родној равноправности и наученим лекцијама из ангажовања у мултинационалним операцијама.
 
Потпуковник Клементсон пренео је спремност шведске стране за преношење искустава из сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом, ангажовања у Концепту борбених група Европске уније и различитим механизмима програма Партнерство за мир.
 
На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА