Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2016.

Индустријски форум француских и српских произвођача средстава НВО



У оквиру 6. годишњег састанка у области наоружања између министарстава одбране Србије и Француске, данас је одржан у Војнотехничком институту Индустријски форум француских и српских приведника – произвођача средстава НВО.

Индустријски форум француских и српских произвођача средстава НВО  
Скупу су присуствовали Кристин Моро, амбасадорка Републике Француске у Србији, др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије, пуковник Ив-Мари Гурлен, извршни директор Генералне дирекције за наоружање Републике Француске, представници Развојне агенције Републике Србије и Козорцијума GIFAS.
 
Обраћајући се присутнима, др Милорадовић је истакао да су традиционално пријатељство и изванредни билатерални односи између Србије и Француске снажан и стабилан основ на коме се може даље изграђивати и унапређивати сарадња између две државе. Зато, како је рекао, овај скуп, првенствено оријентисан ка будућој индустријској  кооперацији, има посебну пријатељску димензију.
 
– Уверен сам да раније успостављено поверење и разумевање, као и досадашњи резултати, омогућавају да неки нови заједнички пројекти отпочну и да се реализују успешно, ефикасно и на обострано задовољство – рекао је помоћник министра.
 
Милорадовић је истако да српска одбрамбена индустрија сваке године бележи значајне позитивне резултате кроз повећање укупног извоза, што даје за право „да будемо задовољни оствареним” и да из тога „црпимо енергију која покреће даљи развој”.
 
– Верујем да у наредном периоду можемо учинити још више. Ми кроз ову сарадњу очекујемо стицање нових знања и технологија кроз укључивање наших предузећа  у мреже снабдевача француских компанија и повећање извоза, а можемо да понудимо и значајне развојно-истраживачке капацитете у Војнотехничком институту као и осталим цивилним институтима – рекао је помоћник министра одбране и истакао како очекује да се кроз данашњу размену информација заједнички идентификују потенцијалне могућности за сарадњу у наредном периоду.
 
Индустријски форум намењен размени мишљења великих индустријских фирми за наоружање две земље, отворила је амбасадорка Француске Кристин Моро. Она је подсетила на дугу традицију сарадње између Србије и Француске  – још од 1853. године, када је основана Ливница топова у Крагујевцу, претеча „Заставиних” фабрика, након школовања српских официра у Француској.

Индустријски форум француских и српских произвођача средстава НВО  
– Много више од обичних клијената и добављача, Француска и Србија настављају да буду партнери и да користе комплементарност својих производњи у обостраном интересу – рекла је амбасадорка и истакла како овакви сусрети на годишњем нивоу могу да побољшају интеоперабилност између оружаних снага двеју земаља, што је посебно значајно за ангажовање на поприштима операција где су распоређене трупе Србије и Француске – рекла је амбасадорка Француске у Србији.
 
Она је, такође, истакла како је уверена да ће размена мишљења и рад током два дана 6. француско–српског састанка у области наоружању бити плодоносна и да ће омогућити да се одржи динамика односа у области наоружања између Србије и Француске.
 
На Индустријском форуму било је речи и о предстојећој међународној авио-изложби у Буржеу, која ће бити одржана у јуну идуће године и о сајму НВО „Партнер 2017” у Београду.
 
На данашњем скупу у Војнотехничком институту свој рад представило је десет француских произвођача средстава НВО, а било је присутно двадесетак српских компанија из те области.