Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2016.

Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетио је данас са својим  гостом, начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Клаудиом Грацијаном Специјалну бригаду у Панчеву, где је присуствовао испраћају контингента српских мировњака у мировну операцију Уједињених нација у Либану.
 Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану

Поздрављајући постројене припаднике вода за заштиту снага, који ће наредних шест месеци у Либану задатке извршавати у саставу италијанског контингента, њихову родбину и пријатеље, као и представнике локалне самоуправе, Српске православне цркве и друге присутне госте, генерал Љубиша Диковић је подсетио на дугу традицију учешћа официра, подофицира и војника из Србије у мировним операцијама Уједињених нација.

 
– Та традиција траје већ шест деценија, још од када су ваши претходници били на истом простору и у истој мисији мира. Одлазите на нове задатке обезбеђења команде мисије Уједињених нација у Либану. Пре вас три вода су извршавала сличне задатке, веома одговорно, дисциплиновано и професионално. То смо чули, како од каманданата мисије, тако и од свих других који су имали прилике да прате рад наших јединица. Сигуран сам да ћете као и ваши претходници, и боље, извршити добијене задатке. Увек морате знати да имате обавезу да достојно репрезентујете Србију и њену војску, да задатке морате извршавати, тачно, прецизно и на време. Беспрекорно обављање дужности и задатака који вас очекују, то се од српског војника подразумева. То од вас очекујемо сви ми, ваши команданти, али и ваше породице, које ће свакодневно бити с вама у мисији. Не физички, али свакако душом, рекао је генерал Диковић, а затим је уручио заставу Србије командиру јединице која одлази у Либан.
 
Српске мировњаке поздравио је пригодним речима и начелник Генералштаба Оружаних снага Италије генерал Клаудио Грацијано, а затим је командант Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић представио гостима командни кадар вода за заштиту снага.

Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану
Пре свечаног испраћаја наших мировњака, током обиласка Специјалне бригаде, командант ове елитне јединице бригадни генерал Зоран Величковић упознао је госта из Италије са саставом и задацима бригаде. Затим је приказан тактичко-технички збор наоружања и опреме коју користе падобранци, извиђачи, рониоци и други припадници противтерористичких и противдиверзантских јединица у саставу.
 
Генерали Диковић и Грацијано су обишли и стрељану, у којој су припадници противтерористичког батаљона, између осталог, приказали вештине у гађању из пиштоља, аутомата и аутоматске пушке и решавање талачких ситуација. Припадници 72. извиђачко-диверзантског батаљона демонстрирали су завидан ниво боричаких вештина.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.12.2016
mp4 (40,3 MB)
Генерал Диковић
07.12.2016
mp4 (40,39 MB)
Генерал Грацијано
07.12.2016
mp4 (30,06 MB)
Обилазак Специјалне бригаде
07.12.2016
mp4 (32,21 MB)
Испраћај контигента