Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2016.

Састанак министра одбране са начелником Генералштаба Италије



Састанак министра одбране са начелником Генералштаба ИталијеМинистар одбране Зоран Ђорђевић састао се са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Клаудиом Грацијаном. Састанку су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо.
 
Током разговора  констатовано је да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, који су стабилни и традиционално пријатељски, а министар Ђорђевић је истако да  круну сарадње чини досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама.
 
- Посебно наглашавам  заједнички ангажман у УН мисији у Либану. Позитивна искуства, стечено поверење и чврсте везе са терена одлична су основа за разматрање могућности за још значајније заједничко ангажовање.
 
Састанак министра одбране са начелником Генералштаба ИталијеИнтензиван политички дијалог и чести сусрети на високом нивоу, као и самити влада Србије и Италије омогућили су стабилну основу за унапређење односа две земље у свим областима. Посебно је значајно што Италија препознаје Србију као један од главних стубова безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, рекао је министар одбране и захвалио због потврде да у наредном периоду неће бити смањивања бројног стања припадника Оружаних снага Италије у саставу КФОР –а.
 
На састанку је било речи и о безбедносној ситуацији у условима учесталих терористичких напада и изазову огромног прилива миграната, те је наглашен значај сарадње обавештајно-безбедносних служби.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.12.2016
mp4 (95,11 MB)
Састанак