Министарство одбране Републике Србије
 
02.12.2016.

Свечаност поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде



На аеродорому „Батајница“ данас је свечано обележен 2. децембар - Дан 204. ваздухопловне бригаде и јубилеј десетогодишњице од формирања те јединице РВиПВО. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Милорад Симић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, чланови колегијума министра одбране, командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, припадници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, пензионисани припадници јединице, као и породице погинулих и преминулих припадника бригаде.
  Свечаност поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде
За натпросечно, часно и узорно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности, а поводом јубилеја деценије од формирања, председник Републике Србије Томислав Николић одликовао је 204. ваздухопловну бригаду Орденом заслуга за одбрану и безбедност трећег степена, који је на данашњој свечаности изасланик председника Симић уручио заменику команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковнику Жељку Билићу.
 
Преносећи честитке председника Републике окупљеним припадницима 204. бригаде поводом празника и јубилеја, Симић је поручио да је Орден који је данас уручен, резултат марљивог, пожртвованог рада и посвећености послу, јединици, Војсци и отаџбини.
 
- Од вас се очекује да наставите са успешном реализацијом наменских задатака и да кроз обуку и оспособљавање унапређујете способност заштите ваздушног простора Републике Србије, а држава ће у складу са својим могућностима пружати подршку у обезбеђивању бољих услова за ваш успешнији рад – нагласио је изасланик председника Милорад Симић изражавајући уверење да ће Одликовање председника Републике и врховног команданта Војске Србије за све припаднике бригаде представљати подстрек за бољи рад, а осталим јединицама пример који треба да следе.
 Свечаност поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде
Честитајући празник окупљеним припадницима, заменик команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић подсетио је на богато историјско наслеђе и славну традицију коју баштини та јединица, која је наследница „убојитих ваздухопловних формација“ из прошлог века, које су биле челични бедем слободног неба отаџбине.
 
- Данас, као и увек до сада, делимо судбину и економски тренутак свога народа и државе. Објективно тешки услови и ограничења у којима смо радили у протеклим годинама, нису умањили наш допринос у укупној моћи РВиПВО Војске Србије. У ишчекивању набавке и опремања јединице ловачким авионима, са постојећим смо одржали способност непрекидне контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије, стварајући нову генерацију пилота ловаца – нагласио је пуковник Билић додајући да се ових дана очекује повратак припадника РВиПВО са ремонтованим ваздухопловом из Руске Федерације.
 
Осврнувши се на годину за нама, заменик команданта 204. ваздухопловне бригаде истакао је да се та бригада, након дужег времена, опремила вишенаменским хеликоптерима новије генерације, што ће, како је нагласио, свакако допринети успешнијој реализацији задатака и подизању оперативних способности јединице. Извршена је и обука младих пилота, а постигнути су и запажени резултати на међународним вежбама, подсетио је пуковник Билић, закључујући да је година на измаку била успешна, јер је још једном потврђено знање и умеће, чврстина и снага колективна, али и професионалност припадника.
Свечаност поводом Дана 204. ваздухопловне бригаде 
Поводом данашњег празника и јубилеја, пуковник Билић уручио је макете ваздухоплова изасланику председника Републике Симићу, начелнику Генералштаба генералу Диковићу и команданту РВиПВО генерал-мајору Живаку, а припадницима 204. бригаде, традиционално, додељене су и захвалнице у знак сећања на мајора Зорана Радосављевића.
 
Дан 204. ваздухопловне бригаде обележава се 2. децембра у знак сећања на исти датум 1949. године, када је формиран 204. ловачки авијацијски пук. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.12.2016
mp4 (81,65 MB)
Пуковник Жељко Билић
02.12.2016
mp4 (66,83 MB)
Свечаност