Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2016.

У Војном музеју отворена изложба "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“



Поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата, синоћ је у галерији Војног музеја отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ коју је приредио Савез потомака ратника Србије 1912-1920.
 
Свечаном отварању изложбе присуствовали су помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, Њ.К.В. престолонаследник Александар Карађорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни посетиоци.
 
Помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић отворио је изложбу и истакао да је „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ величанствен омаж сенима наших предака и израз напора да се славна ратничка прошлост херојског српског народа никада не преда забораву.
 
 - Позната је изрека „Слика је нема песма“. Отуда не чуди, што је избор најуверљивијих и најпотреснијих сведочанстава о знаменитој прошлости славом овенчаног српског војника, управо фотографија. Она је не само живописна и сугестивна, него, изнад свега, представља документарни извор првог реда који служи валидној и веродостојној реконструкцији историјских догађаја и процеса. Приметна је тенденција новије историјске науке, да се све више предмет изучавања окреће условно речено „малом човеку“. Уместо масивних опсервација о биткама и стерилне и обездушене фактографије, оживотворење живописне слике о судбини "малог човека", представља нови и надасве хуман приступ приказивању наше гласовите прошлости. У томе је особита вредност ове изложбе, која кроз опомињујуће и обавезујуће гласове предака, као аманет поручује: Сенке нас чувају! - поручио је Јанковић.
 
Председник Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, Љубомир Марковић рекао је да су бреме ратних окршаја изнела плећа неустрашивих редова каплара и подофицира и да зато никада не смемо заборавити улогу обичног војника у одлучујућим и судбоносним моментима ратних збивања.
 
- Надамо се да ћемо овом изложбом не само пробудити интерес за славну прошлост српског народа и његове војске, него и да ће та нова сазнања пробудити у младим нараштајима осећај врхунске и обавезујуће моралне одговорности према својој отаџбини и њеној прошлости, која представља широм отворене очи за посматрање и креирање боље будућности - закључио је Марковић.
 
Изложба фотографија пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата, као јединствена сведочења о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним годинама, потиснутог са страница светске историје.
 
Изложбу, која ће трајати до 12. децембра 2016. године, прати и документарни филм „Васкрс јунака из Великог рата“ који ће посетиоци имати прилике да погледају за време трајања изложбе.
 
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА