Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2016.

Потврда интензивне сарадње у области одбране са СР Немачком



Редовне билатералне одбрамбене консултације са представницима Оружаних снага Савезне Републике Немачке одржане су у Министарству одбране Републике Србије 27. октобра 2016. године. Делегације су предводили начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и заменик начелника Управе за међународну сарадњу Бундесвера капетан фрегате Маркус Нолте.

Саговорници су разменили ставове о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и актуелним безбедносним изазовима на глобалном плану, са акцентом на миграторној кризи.

Обострано је констатовано да је сарадња у области одбране садржајна и разноврсна, као и да заједнички ангажман у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија представља значајан искорак и даје посебан квалитет сарадњи.

Капетан бојног брода Коњиковац упознао је госте са тренутним и плановима за будуће ангажовање Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама, затим са актуелним процесом европских интеграција и приоритетима Министарства одбране у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и достигнутом степену сарадње у оквиру Програма Партнерство за мир.
Нагласио је значај финализације процеса потписивања новог Споразума о сарадњи у области одбране између влада Републике Србије и Савезне Републике Немачке. Посебно је истакао значај сусрета на највишем нивоу, који би заокружили развијену сарадњу и дали подршку њеном даљем интензивирању.

Указао је да највише простора за квалитативан напредак постоји у области војноекономске и војнообразовне сарадње и истакао опредељење за интензивирање сарадње у области АБХО.

Капетан фрегате Нолте подржао је наставак праксе одржавања билатералних одбрамбених консултација, због експертског приступа дефинисању приоритета будуће сарадње у области одбране.

Пренео је спремност Немачке за наставак подршке Министарству одбране Републике Србије кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“, унапређење заједничког ангажмана у мултинационалним операцијама и сарадњу у осталим тежишним областима, где посебно место заузима све заступљенија војномедицинска сарадња.

Исказано је опредељење за организовање заједничке обуке и вежби, која би дала снажан импулс војној сарадњи и допринела подизању нивоа оперативних и функционалних способности.

Током састанка размотрени су предлози и усаглашене активности билатералне војне сарадње у 2017. години.

Делегацију Оружаних снага Савезне Републике Немачке примио је и в.д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић.