Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2016.

Вежба „CYBER TESLA 2016“



У касарни „Војвода Радомир Путник“ Центра за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу од 25. до 28 октобра одржава се Мултинационална командно-штабна вежба Националне гарде Охаја и Војске Србије „Cyber Tesla 2016“.
 
Тема вежбе је одбрана телекомуникационо - информационог система од претњи у сајбер простору, а циљ подизање нивоа оперативних способности Војске Србије за реаговање на претње у области информационе безбеднoсти, изградња инфраструктуре у Војсци Србије за извођење вежбе у области сајбер одбране, као и идентификација специфичних сајбер претњи у затвореном ИКТ окружењу.
 
Дану високих званица, који је прошао у знаку практичног приказа вежбе и презентације могућности Центра за обуку везе и информатике и опреме, присуствовао је начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Маринко Павловић, представници локалне самоуправе као и институција које учеsтвују у вежбовним активностима.  
 
На вежби, која је припремана последњих осам месеци - колико је протекло времена од доношења Закона о информационој безбедности, односно дефинисане улоге тимова за одговор на инциденте у сајбер простору (CERT) - учествују и представници Министарства спољних и унутрашњих послова, БИА, Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Управе за заједничке послове републичких органа и Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података.
 
Учесници вежбе позиционирани су на две географске локације, у Србији и Охају, међусобно повезане путем интернета, а своје задатке извршавају на наменски успостављеној затвореној рачунарској инфраструктури. Два представника Националне гарде Охаја су у Горњем Милановцу, а два припадника Војске Србије у Сједињеним Америчким Државама.
 
Обраћајући се гостима, пуковник Влатко Курај, из Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба, истакао је да се вежба, „без метка и без пушке,  први пут организује на нашим просторима, и да треба да покаже како се штити информација.

– Управа за телекомуникацију и информатику је носилац задатка телекомуникационо – информатичког обезбеђења, а један од партнерских циљева је и одбрана информатичког простора. Ова вежба иде у том правцу – рекао је пуковник Курај и потврдио да једино заједничким снагама државне институције могу да обезбеде заштиту информација од јавног интереса.
 
Директор канцеларије Савеза за националну безбедност и заштиту тајних података  др Горан Матић захвалио је Министарству одбране и Војске Србије на организацији   вежбе „CYBER TESLA 2016 и истакао да је реч о значајном помаку кад је реч о заштити од претњи у сајбер простору и изразио наду да ће се и убудуће наставити с таквим активностима, јер су такви напади  реална опасност.
 
Руководство вежбе истиче  да је вежба значајна за обе стране у погледу обучавања и размене искустава. Научене лекције ће у великој мери допринети ефикасности тимова при изради интерних аката у области информационе безбедности, као и избору, тестирању и имплементацији техничких, физичких и организационих мера заштите, опреме и програма.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.10.2016
mp4 (86,46 MB)
Вежба